Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat luni că prim-vicepreședintele Mohammad Mokhber este însărcinat cu conducerea ramurii executive a puterii. El are un termen de maxim 50 de zile pentru a organiza alegeri. Decizia a fost luată după decesul președintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter. Acest anunț a fost făcut de agenția oficială de presă iraniană IRNA, conform informațiilor furnizate de Reuters.

De asemenea, Ali Khamenei a decretat cinci zile de doliu național în urma decesului lui Ebrahim Raisi.

Mohammad Mokhber a primit aprobarea liderului suprem al Iranului

Toate cele trei ramuri ale conducerii iraniene – executivul, legislativul și sistemul judiciar – au avut luni o întâlnire extraordinară. În cadrul acesteia, prim-vicepreședintele Mohammad Mokhber a reprezentat ramura executivă, în urma decesului președintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, conform anunțului făcut de televiziunea de stat.

„Vom urma calea preşedintelui Raisi în îndeplinirea sarcinilor atribuite, fără nicio întrerupere”, a declarat Mokhber.

Ce prevede Constituția Republicii Islamice

Constituția Republicii Islamice prevede că în cazul decesului unui președinte în timpul mandatului, prim-vicepreședintele preia interimatul pentru o perioadă de 50 de zile. Decizia este luată cu aprobarea liderului suprem, Ali Khamenei. Acesta deține autoritatea finală în toate chestiunile de stat din Iran. La expirarea acestor 50 de zile, sunt programate noi alegeri prezidențiale.

Mohammad Mokhber este în vârstă de 68 de ani. El a fost vicepreședinte al Iranului și a fost numit acum președinte interimar.

Mokhber este considerat un apropiat al liderului suprem Ali Khamenei

Născut la 1 septembrie 1955, Mokhber este considerat un apropiat al liderului suprem Ali Khamenei. Acesta deține autoritatea finală în toate afacerile de stat. El a devenit prim-vicepreședinte în 2021, când Ebrahim Raisi a fost ales președinte.

Anterior, Mohammad Mokhber a condus Setad, un fond de investiții legat de liderul suprem.

În 2010, Uniunea Europeană l-a inclus pe Mokhber pe o listă de persoane și entități sancționate. El a fost sancționat pentru implicarea în „activități nucleare sau cu rachete balistice”. Doi ani mai târziu, a fost scos de pe această listă.

În 2013, Departamentul Trezoreriei SUA a adăugat Setad și 37 de companii sub controlul său pe lista entităților sancționate, relatează Reuters.

Vizită în Rusia anul trecut

Setad, cunoscut și sub numele de Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam sau Cartierul General pentru Executarea Ordinului Imamului, a fost înființat printr-un decret emis de fondatorul Republicii Islamice. E vorba de predecesorul lui Khamenei, Ayatollahul Ruhollah Khomeini. Acesta a dispus consilierilor săi să administreze proprietățile abandonate în anii de după Revoluția Islamică din 1979 și să direcționeze cea mai mare parte a veniturilor în scopuri caritabile.

Mohammad Mokhber a făcut parte dintr-o delegație de oficiali iranieni care a vizitat Moscova în octombrie. El a fost de acord  să furnizeze rachete sol-sol și mai multe drone armatei ruse, conform relatărilor Reuters din acea perioadă. Delegația a inclus, de asemenea, doi oficiali de rang înalt din Gărzile Revoluționare ale Iranului și un oficial din Consiliul Suprem de Securitate Națională.