Lovitură pentru Digi24. Moise Guran a răbufnit la adresa postului: Sperie inutil populația

Jurnalistul a scris într-un mesaj publicat pe pagina sa de socializare că scopul armelor nucleare strategice este „să distrugă orașele americane de coastă”, iar „Digi24 s-a tabloidizat mai rău decât Libertatea și Antena3”.

„Nu mai pot cu submarinul Belgorod, torpila Poseidon și trenul nuclear (fake). Digi24 s-a tabloidizat mai rău decât Libertatea și Antena3. Una e să spui că există riscul unui atac cu arme nucleare tactice, alta să prinzi fluturi zile în șir cu tot felul de chestii care sperie inutil populația și te fac unealta lui Putin în terorismul nuclear.

Poseidon, despre care se știe de patru ani, e armă nucleară strategică, sensul său este să distrugă orașele americane de coastă, e… sfârșitul lumii, ca să zic așa. Ce rahat de sens are să-l bagi în discuțiile despre Ucraina? Chiar nu înțeleg. Situația este oricum proastă, chiar nu mai are nevoie de exagerări”, a scris Moise Guran pe Facebook.

Invitat luni seară la Digi24, generalul în retragere Virgil Bălăceanu s-a arătat sceptic în legătură cu scenariul unui test nuclear cu rachete Poseidon în Marea Neagră, reamintind că Marea Neagră este închisă din punct de vedere militar. „Oare președintele Erdogan a fost întrebat? (…) Mă întreb cum aduce submarinul Belgorod în Marea Neagră?”, a spus generalul Bălăceanu, făcând aluzie la faptul că Turcia, potrivit Convenției de la Montreux, poate limita accesul navelor de război prin strâmtorile Bosfor și Dardanele.

„Cele 6 submarine pe care rușii le au în flota Mării Negre sunt convenționale, sunt de tip Kilo, modernizate. Și submarinul nostru (Belgorod – n.r.), care este tras la doc, este tot din clasa Kilo. Ca atare, lucrurile nu se leagă în Marea Neagră. În Oceanul Arctic s-ar putea lega. Numai că orice test de tip nuclear – și când vorbim de arma nucleară strategică – se notifică. Știm prea bine că atunci când au avut de testat Satan-ul sau Sarmat-ul, cum îi spun ei, au notificat Statele Unite. Pentru că atunci când faci testul unei rachete și faci testul cu încărcătură convențională, că nu se fac testele cu încărcătură nucleară, dar și în aceste condiții, fiind o rachetă de tip intercontinental – și torpila este tot de tip intercontinental – notifici, pentru că altfel se consideră că testul este o tragere propriu-zisă și când se trage propriu-zis, se răspunde în aceeași modalitate”, a explicat generalul Bălăceanu.