MOISE GURAN, opinie dură la adresa PSD

Esenţa şedinţei de ieri a PSD nu a fost asumarea răspunderii pentru rezultatele de la alegeri, ci păstrarea guvernării. A banilor statului. A bugetului, scrie jurnalistul Moise Guran.

Potrivit acestuia, în PSD, oamenii se împart în două categorii principale – baroni penali prinşi de DNA şi baroni penali neprinşi, dar conştienţi şi ei că nu mai au mult şi vor fi prinşi.

„În afară de aceştia, mai există un mic grup de lideri atipici, nici aceia uniţi între ei, care fie sunt tehnocraţi de formaţie, fie sunt cinstiţi, săraci şi kaghebişti.Poporul PSD, cel care va decide, în final, cine rămâne la şefia partidului, nu se subsumează acestora din urmă, ci se aliniază, de regulă, în spatele unui baron din primele două categorii. Totul e ca baronul să-şi găsească interesul, financiar (de regulă) sau de altfel“, menționează Moise Guran.

„Conştienţi de aceste realităţi, cei trei poli de putere din PSD (de fapt sunt patru, dar al patrulea este încă stealth şi nici eu nu o să-i stric învăluirea), au lucrat, în aceste două săptămâni trecute de la alegeri, pentru a-şi asigura supremaţia. Să-i luăm pe rând:

1. Mircea Geoană. Adevărul este că Geoană s-a pripit. Vechi adversar al lui Victor Ponta, fusese cooptat în echipa acestuia, pe principiul – ţine-ţi prietenii aproape, iar duşmanii şi mai aproape.Geoană l-a lăudat permanent pe Iohannis după alegeri, sperând cel mai probabil în deschiderea unui dialog care să ducă la o împărţire a puterii între PSD şi PNL, într-un guvern comun, condus, eventual, de un tehnocrat, şi care să administreze ţara cu un mandat clar, pe proiecte mari, până în 2016. Pun pariu că Geoană a citit deja cartea lui Klaus Iohannis şi, ca un diplomat de carieră ce este, era pe punctul de a face actualei Opoziţii parlamentare o propunere de nerefuzat – intrarea la guvernare. Cu un astfel de proiect, Geoană dădea şah la Ponta şi mat la Dragnea, la viitorul congres al PSD, având unele şanse să revină la şefia PSD. Din păcate, Geoană îl are în continuare în spate pe dl. Marian Vanghelie care, o fi el simpatic acum, dar rămâne totuşi Vanghelie. A fost decapitat înainte de a mai apuca să dea şah, dar asta nu înseamnă că a fost scos din joc. Important pentru el devine să ştie să-şi  comunice proiectele.“, scrie jurnalistul.

CITEŞTE TEXTUL COMPLET, AICI