Moise Guran, fost jurnalist şi actual om politic, a analizat, într-o postare pe pagina sa de socializare, decizia luată luni de Curtea Constituţională cu privire la desemnarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier. Guran este revoltat de modul în care a judecat CCR această speţă.
Fostul jurnalist Moise Guran, în prezent membru al USR, a făcut o scurtă analiză a deciziei de luni a Curţii Constituţionale. El acuză că judecătorii de la CCR s-au comportat precum nişte soldaţi ai PSD şi au provocat efectul dorit de aceştia: anularea curgerii termenului de 60 de zile de la data de 10 februarie. În mod normal, CCR nici nu ar fi trebui să intre pe fondul sesizării PSD, ci să o respingă direct ca inadmisibilă, pentru că s-a mai pronunţat.
„Nu e cazul unei analize prea profunde a deciziei CCR, explic imediat, să remarcăm doar efectul prim și, probabil, cel urmărit de CCR: anularea curgerii termenului de 60 de zile de la data de 10 februarie. Pentru eventuala dizolvare a parlamentului, un nou termen va începe să curgă de la următoarea nominalizare (cel mai devreme luni, 2 martie). Adunând cele 60 de zile cu încă 50 pentru semnături și campania electorală, ajungem in 21 iunie.
Arăt mai jos că CCR s-a comportat ca un soldat al PSD, pentru că:
- CCR a mai decis anterior că președintele poate nominaliza pe cine vrea ptr funcția de prim-ministru, aceasta fiind și cea mai importantă prerogativă prezidențială și unul dintre puținele motive pentru care poporul român votează direct președintele țării. Un CCR sănătos la cap nici nu trebuia să intre pe fondul sesizării PSD ci ar fi respins-o ca inadmisibilă, pentru simplul motiv că s-a mai pronunțat.
- Deși a spus că anticipatele sunt prima sa opțiune președintele nu a spus niciodată că îl desemnează pe Orban „ca să nu treacă”. A spus-o Orban, adevărat, au spus-o penelistii, dar asta nu e o dovadă directă a intenției președintelui. CCR speculează.”
Care a adevărata miză a înţelegerii dintre PSD şi CCR? „O mizerie!”
Moise Guran mai atrage atenţia că cei de la CCR s-au pronunţat, în acest caz, pe declaraţiile unui terţ, premierul desemnat Ludovic Orban. Mai mult, prin această decizie, CCR a anulat de facto articolul din Constituție referitor la dizolvarea parlamentului: „un factor subiectiv care șterge un text obiectiv”.
Fostul jurnalist arată şi care este miza înţelegerii ascunse dintre CCR şi PSD: parlamentarii îşi păstrează pensiile speciale dacă nu se mai organizează anticipatele, iar PSD va avea grijă ca magistraţii Curţii Constituţionale să-şi păstreze şi ei pensiile, precum şi cumulul cu „uriaşele lor salarii”. „O mizerie!”, îşi încheie Moise Guran mesajul postat pe pagina sa de Facebook.
„3. Din momentul nominalizarii și al cererii votului de învestitura, președintele nu mai are putere asupra premierului. Iar premierul nu e subiect al conflictului între președinte și parlament. CCR s-a pronunțat pe declarațiile unui terț, premierul desemnat.
4. CCR anulează de facto articolul din Constituție referitor la dizolvarea parlamentului, de vreme ce de acum președintele va trebui să demonstreze că „nici nu s-a gândit” la ele. Așadar un factor subiectiv care șterge un text obiectiv.
Imposibilitatea anticipatelor are, printre altele, ca efect și păstrarea pensiilor speciale ptr actualii parlamentari. La schimb, pesediștii se vor îngriji de păstrarea pensiilor de către judecătorii CCR și a cumulului cu uriașele lor salarii. O mizerie!”