Carburanţii comercializaţi în reţeaua MOL România s-au ieftinit vineri dimineaţa cu aproape un leu la benzinăriile din Capitală, toate preţurile fiind sub 9 lei pe litru, potrivit datelor din Monitorul Preţurilor la Carburanţi, analizate de Agerpres.

Ce prețuri au benzina și motorina în Capitală?

Spre exemplu, cel mai scump sortiment, motorina premium, costa joi în benzinăria MOL Giuleşti 9,59 lei, iar vineri dimineaţă are preţul de 8,84 lei pe litru.

Benzina standard costă vineri 8,25 lei la aceeaşi benzinărie MOL Giuleşti, 8,08 lei la OMV Gara de Nord, 7,98 lei la Lukoil Orhideelor şi 7,99 lei la Petrom Virtuţii. Benzina premium costă 8,69 lei/litru la MOL (faţă de 9,09 lei joi), 8,69 lei la OMV, 8,13 lei – Lukoil şi 8,45 lei – Petrom.

Motorina standard costă 8,37 lei la MOL (faţă de 9,12 lei joi), 8,29 lei – OMV, 7,98 lei – Lukoil şi 7,99 lei – Petrom. Motorina premium este 8,84 lei la MOL (faţă de 9,59 lei joi), 8,78 lei – OMV, 8,34 – Lukoil şi 8,35 – Petrom.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat joi că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a controlat peste 70 de staţii de carburant pe întregul teritoriu al ţării, aplicând amenzi în valoare de 370.000 de lei.

ANAF, ANPC şi Consiliul Concurenţei au demarat investigaţii pe piaţa carburanţilor pentru a verifica motivul pentru care tarifele la motorină şi benzină au crescut în doar câteva ore pe parcursul zilei de miercuri, 9 martie.

Stația de la Beiuș, amendată

Cărbunaru a menţionat că cea mai mare amendă, de 100.000 lei, a fost aplicată chiar la sediul central al unui furnizor de carburanţi în România care are pe teritoriul naţional 215 staţii. El a adăugat că, odată cu amenda, a fost propus şi semnat deja ordinul preşedintelui ANPC de încetare a practicilor comerciale incorecte pentru acest furnizor de carburanţi.

„Staţia de la Beiuş, devenită deja celebră în România în cursul zilei de ieri prin nivelul extrem de ridicat şi de nejustificat al preţului practicat, a fost amendată cu 35.000 de lei, de asemenea fiind propusă şi semnată şi în acest caz decizie de încetare a practicilor comerciale incorecte. Mai exact, de fiecare dată când o astfel de decizie este emisă de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, pe lângă sancţiunea dată, pe lângă amendă, implică şi revenirea la preţul anterior”, a explicat Cărbunaru.

Reprezentanţii companiei MOL România, unde preţurile au crescut mai mult decât în restul pieţei, la peste 9 lei pe litru, au precizat într-un comunicat de presă că se delimitează de orice practică anticoncurenţială şi de orice informaţii care ar putea genera panică în rândul populaţiei.

Potrivit acestora, în România, MOL are şi staţii în regim de franciză, unde nu deţine controlul preţurilor.