Mol a avut costuri de 35 miliarde de forinţi din cauza taxei de criză impusă de guvernul de la Budapesta şi a provizioanelor pentru sancţiunea primită de divizia din România, care au afectat profitul pe segmentul downstream.
Consiliului Concurenţei a sancţionat principalele companii petroliere din România – OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, Lukoil România, Mol Petroleum Products şi Eni România – cu 205,8 milioane de euro (880,5 milioane de lei), a anunţat, pe 10 ianuarie, preşedintele autorităţii naţionale de concurenţă, Bogdan Chiriţoiu. Amenzile au fost aplicate în urma unei investigaţii derulate pe piaţa carburanţilor. Investigaţia finalizată se referă la o posibilă înţelegere din 2010 între companiile active pe piaţa comercializării carburanţilor privind retragerea de pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium.
Profitul operaţional al companiei maghiare, excluzând elementele speciale, a fost de 61,5 miliarde de forinţi, în scădere cu 27% faţă de 84,1 miliarde de forinţi în trimestrul patru din 2010.
‘Situaţia externă extrem de nefavorabilă şi oprirea activităţii rafinăriei din Croaţia au pus presiune asupra profitabilităţii sectorului downstream’, se arată în declaraţia Mol.
Pe segmentul Downstream, Mol a înregistrat în trimestrul patru din 2011 o pierdere operaţională de 88,8 miliarde de forinţi, rezultatele grupului fiind afectate de evoluţia sub aşteptări a diviziei din Croaţia. Pe segmentul upstream (rafinare) s-a înregistrat un profit operaţional de 87,4 miliarde de forinţi în perioada octombrie-decembrie 2011, în creştere cu 23% faţă de perioada similară din 2010.
MOL Plc este o companie multinaţională integrată şi independentă, activând în domeniul petrolului şi gazelor, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Grupul MOL derulează operaţiuni în EMEA şi statele membre CIS, având peste 34.000 de angajaţi în întreaga lume. MOL deţine cinci rafinării de mare complexitate în Ungaria, Slovacia, Croaţia şi Italia. În România MOL deţine 126 de bezinării.
SURSA: Agerpres