Grupul ungar de petrol şi gaze MOL şi Expert Petroleum vor începe în 2011 operaţiunile de explorare în perimetrele pe care le-au câştigat în vestul României în urma unei licitaţii organizate de Agenţia Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

„Prima etapă a operaţiunilor de explorare este planificată să demareze în 2011. În baza calculelor prealabile, aceste perimetre au un potenţial bun de petrol şi gaze. De asemenea, unele dintre acestea au şi potenţial de resurse neconvenţionale”, se arată într-un comunicat al MOL.

Cele două companii, care au semnat în 2009 un acord de cooperare în care grupul ungar are o participaţie de 70%, şi-au adjudecat licenţa pentru explorarea a trei perimetre aflate în Bazinul Panonic.

Perimetrele au o suprafaţă totală de 3.434 kilometri pătraţi.

„Această oportunitate permite grupului MOL ca, pe lângă completarea activităţii solide de retail din România cu cea de upstream, să-şi consolideze şi portofoliul de explorare şi producţie în Europa Centrală şi de Est”, a declarat, în comunicat, managing directorul diviziei Eurasian E&P a grupului ungar, Attila Holoda.

La rândul său, şeful MOL România, Szabolcs Ferencz, a firmat că extinderea domeniilor în care grupul ungar activează în România cu activitatea de upstream reprezintă un „pilon-cheie al strategiei de dezvoltare” a companiei.

Din cele 30 de perimetre scoase anul trecut la licitaţie de către ANRM, 12 se află în zona de vest, la graniţa cu Ungaria, şapte în Dobrogea, iar 11 în platoul continental al Mării Negre. Cele 30 de perimetre însumează o suprafaţă de 30.000 kilometri pătraţi.

În urma licitaţiei au fost acordate pentru explorare 20 de perimetre.

Un număr de cinci perimetre din Marea neagră au fost câştigate de asocierile Lukoil Overseas – Vanco International, Melrose Resources – Petromar Resources şi de compania Petro Ventures.

Explorarea altor 15 perimetre aflate pe uscat a fost acordată de ANRM companiilor AuDax Resources, Avere Energy, Chevron România, Moesia Oil and Gas, Clara Petroleum, Chevron Petroleum şi Universal Premium.

SURSA: Mediafax