Compania ungara MOL a incheiat vineri un nou acord cu guvernul croat, prin care va prelua controlul administrarii INA, firma croata petroliera si de gaze naturale. Conform noului acord, consiliul de administratie al INA va fi alcatuit din sase membri, trei reprezentand Croatia si trei din partea MOL, iar compania ungara va numi directorul executiv. MOL detine 47,15% din actiunile INA, dupa ce a cumparat o participatie de 22,15% la o licitatie publica in septembrie, iar Croatia are 44% din acti
Compania ungara MOL a incheiat vineri un nou acord cu guvernul croat, prin care va prelua controlul administrarii INA, firma croata petroliera si de gaze naturale.
Conform noului acord, consiliul de administratie al INA va fi alcatuit din sase membri, trei reprezentand Croatia si trei din partea MOL, iar compania ungara va numi directorul executiv.
MOL detine 47,15% din actiunile INA, dupa ce a cumparat o participatie de 22,15% la o licitatie publica in septembrie, iar Croatia are 44% din actiuni. Tranzactionarea actiunilor MOL a fost suspendata joi la bursa din Budapesta, la cererea companiei.
Acordul extinde cu inca doi ani perioada in care MOL nu va putea vinde participatia detinuta in INA. Guvernul de la Zagreb are, de asemenea, dreptul preferential de a rascumpara pachetul de actiuni de la MOL, in cazul in care compania ungara devine tinta unei preluari ostile.
Divizia de vanzare de gaze naturale cu ridicata, care a inregistrat pierderi masive din cauza reglementarii preturilor de catre guvern, va incheia un acord de furnizare pe termen lung cu INA in cadrul procesului de separare si va putea sa majoreze treptat preturile la paritate cu cele de la import in perioada 2010-2014, potrivit unui comunicat MOL.
Grupul MOL deruleaza operatiuni in Europa, Orientul Mijlociu, Africa si statele membre CIS, avand peste 15.000 de angajati. De asemenea MOL detine 3 rafinarii cu un grad inalt de performanta in Ungaria, Slovacia si Italia, cu o capacitate totala de 16.8 milioane de tone pe an. Potrivit studiului mondial Wood Mackenzie, rafinariile MOL din Ungaria si Slovacia sunt cele mai eficiente din Europa. MOL opereaza peste 1000 benzinarii in Europa Centrala si de Sud-Est. La sfarsitul lui 2007, rezervele de hidrocarburi ale MOL erau de 340,6 milioane boe (baril oil equivalent) P1+P2 si o productie de hidrocarburi de 90,4 mii boe/zi. Grupul MOL opereaza o retea de peste 5000 km de conducte de transport al gazului natural in Ungaria si de asemenea desfasoara activitati in domeniul petrochimiei.
INA d. d. este o companie integrata la nivel european in domeniul petrolului si gazelor, cu un rol foarte important in Croatia si cu o pozitie semnificativa in Europa de Sud-Est si in regiunea Adriatica, avand sediul social in Zagreb. in plus, INA are activitati de explorare si productie Syria, Angola si Egipt. La sfarsitul lui 2007 INA a avut rezerve de hidrocarburi de 375,1 milioane boe P1+P2, iar in 2007 o productie de hidrocarburi de 65,3 mii boe/zi. Crosco, o companie detinuta in totalitate de INA ofera servicii in doumeniul petrolului in Libia, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Syria si alte tari din Africa si Orientul Mijociu. INA detine cele doua rafinarii din Croatia (in Rijeka si Sisak), cu o capacitate totala de 6,7 mtpa si opereaza o retea de 436 benzinarii in Croatia si alte 49 in alte tari din Sud-Estul Europei. INA a detinut singurul depozit subteran de gaze din Croatia situat in Okoli (cu o capacitate totala de 0,53 Bcm (19.7 Bcf).
Sursa: MOL