Moldova: Ce a determinat de fapt reușita istorică a partidului fondat de Maia Sandu. Într-o confirmare răsunătoare a programului anticorupție și pro-occidental al președintei Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) fondat de ea a câștigat o victorie covârșitoare la alegerile generale anticipate din Moldova.
Sandu a convocat scrutinul anticipat de duminică pentru a obține în fosta republică sovietică un parlament constituit din reformiști pro-UE.
Luni, cu aproape toate voturile numărate, PAS a obținut 52,7%, înfrângând Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) rusofil condus de rivalul lui Sandu și anteriorul președinte, Igor Dodon, care a obținut 27,2%.
Moldova: Ce a determinat de fapt reușita istorică a PAS. Înfrângere categorică pentru Dodon
Victoria PAS survine după înfrângerea clară a lui Dodon de către Sandu la alegerile prezidențiale din noiembrie și îi conferă acesteia o șansă de a impune reformele promise de ea pentru combaterea corupției, care năpăstuiește Moldova de vreme îndelungată.
Pe moment nu sunt disponibile cifre oficiale privind numărul de parlamentari PAS din parlamentul cu 101 locuri al Moldovei. Presa locală estimează însă că ar putea fi până la 63.
Sandu a declarat duminică la închiderea urnelor că speră că votul va marca sfârșitul unei „epoci dificile” pentru Moldova, una dintre cele mai sărace țări europene, care a fost lovită în 2020 de o contracție de 7% a PIB-ului din cauza pandemiei.
„Provocările sunt mari, iar oamenii au nevoie de rezultate. Oamenii trebuie să simtă beneficiile unui parlament curat și ale unui guvern căruia îi pasă de problemele populației”, a scris ea pe Facebook.
Din 1991, când Moldova, o țară cu 3,5 milioane de locuitori înghesuită între Ucraina și România, și-a câștigat independența față de URSS, politica ei a fost configurată de bătăliile pentru orientarea ei geopolitică, opunându-i pe cei favorabili relațiilor mai strânse cu UE celor care doresc relații mai apropiate cu Moscova.
Dodon, un vizitator frecvent al Moscovei în cursul președinției sale, avertiza în campanie că o victorie a aliaților lui Sandu va duce la instabilitate. Duminică, când a votat, i-a îndemnat pe alegători să nu „predea țara controlului străin”.
Corupția, cea mai mare problemă
Însă Nicu Popescu, analist la European Council on Foreign Relations și fost ministru de externe sub Sandu, în scurta perioada în care ea a servit drept premier în 2019, a declarat că victoria PAS a fost în primul rând rezultatul poziției ei intransigente cu privire la lupta anticorupție.
„E o victorie considerabil mai mare decât se aștepta oricine […] E o ocazie care apare numai o dată într-o generație de a înfrânge, respinge și combate corupția, și acestui lucru îi este destinat acest mandat”, a declarat el, potrivit The Financial Times.
„Maia Sandu și-a adjudecat întregul vor pro-european”, a precizat Popescu. „Însă ea a reușit să obțină și multe voturi de la centru, de la cei care nu au neapărat preferințe geopolitice și care nu sunt neapărat pro-europeni, dar care se săturaseră de scandalurile de corupție și de modul în care e guvernată țara.”
Numai un singur alt partid a mai trecut pragul electoral de 5% necesar pentru a accede în parlament – partidul PPS al lui Ilan Shor, clasat pe locul trei cu 5,8%, conform Comisiei Electorale Centrale a Moldovei.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea.