Situație dezastruoasă la Chișinău. Forțele politice se bat pe putere, iar consecințele sunt de-a dreptul dramatice pentru cetățenii din Basarabia. Analiștii politici sunt și ei în alertă și spun că totul se poate transforma într-un conflict sângeros.

Analistul Iulia Chifu vorbește despre cele trei forte politice care se bat pentru puterea din Republica Moldova. Socialiștii pro-ruși, pro-europenii de la ACUM și formațiunea lui Andrei Năstase. “Luni, 3 iunie, s-au reunit la Chişinău Dmitri Kozak, trimisul special rus, Johannes Hahn, comisarul european şi un director din Departamentul de Stat al SUA. La puţin timp, practic în ultima zi înainte de a se dizolva Parlamentul (potrivit interpretării Curţii Constituţionale, aflată sub controlul lui Plahotniuc, dar contestată de ACUM), negocieri intempestive PSRM-ACUM au avut loc şi a doua zi – când potrivit Curţii Constituţionale trebuia dizolvat Parlamentul – s-a trecut într-o procedură accelerată şi neconvenţională prin toate etapele validării unei majorităţi şi unui guvern. De aici mai departe naraţiunile încep să se separe şi realităţile să se confrunte. Iar perspectivele nu sunt deloc încurajatoare, cu oameni în corturi blocând intrările instituţiilor, cu Preşedintele Dodon dormind în Ambasada rusă la Chişinău, după ce a fost suspendat de Curtea Constituţională şi următorului în ordine – ignorând noile organisme alese sâmbătă în Parlamentul incomplet constituit şi cu doar două partide ale majorităţii noi prezente – Premierul în exerciţiu, Pavel Filip, a fost solicitat să dizolve Parlamentul, potrivit deciziei Curţii, şi acesta a fixat alegerile Parlamentare anticipate la 6 septembrie. De partea cealaltă, majoritatea parlamentară consideră că şi-a format organele reprezentative şi Guvernul(altfel unul foarte bun, un guvern de vitrină, cu vreo două excepţii) şi vrea să preia funcţiile, doar că problema de fapt e mult mai complicată.

Deci acum, la Chişinău, avem o frumuseţe de criză politică prelungită, dublată de o criză constituţională. Realitatea impune câteva categorii de abordări obligatorii: una juridică, una politică, una imagologică – a bătăliei naraţiunilor şi percepţiilor – şi una de fapt, concretă, rece, nefardată.

La nivel politic, lucrurile sunt simple. Două componente ale spaţiului politic al Republicii Moldova au convenit să facă o majoritate, au o majoritate şi au format o majoritate, structura Parlamentului şi a Guvernului. Ele invocă controlul absolut asupra Curţii Constituţionale deţinut de către Vladimir Plahotniuc – un personaj la fel de urât în afara Republicii Moldova, pe toate azimuturile, ca şi în interior – şi faptul că deciziile din Parlament sunt legale. Doar că transferal de putere e blocat de către PDM şi Plahotniuc care nu vor să plece. Indiferent de opţiuni şi perspective, noua majoritate a câştigat partida, iar PDM a pierdut-o. E şi o dovadă de neadecvare să te legi de alegeri parlamentare anticipate – tot acolo vom ajunge, cel mai probabil – alegeri care, desfăşurate în condiţii legale, vor aduce această majoritate la guvernare oricum. Poate mai întărită, poate mai slăbită, dar oricum în aceeaşi termeni. Doar mai puţin ambigui şi contestabili ca acum. De partea cealaltă, PDM anunţă politic că deţine puterea interimară, că nu o va ceda ilegal şi neconstituţional. Anunţă că nu va proceda la o lovitură de forţă, utilizând instituţii şi forţă reprezivă sau dosare penale, dar că nu va ceda. Va respecta legea.

Că Dodon uzurpă el puterea, când nu aplică hotărârile Curţii Constituţionale. (De altfel, potrivit presei, în noaptea de sâmbătă spre duminică acesta ar fi dormit cu familia în incinta ambasadei Rusiei la Chişinău). Şi aduce oameni în stradă, în corturi în faţa instituţiilor, pentru a apăra puterea legitimă şi pentru a feri aceste instituţii de atacuri eventuale ale unor grupări venite din regiunea separatist, forte pro-ruse şi ruse în acţiune hibridă. Deci din punct de vedere strict politic, Vladimir Plahotniuc şi PDM au pierdut partida. Nu au susţinere internaţională de nicăieri, iar o majoritate s-a format. Pe de altă parte, apelul de duminică a lui Igor Dodon ca lumea să iasă în stradă şi perspectiva unor confruntări schimbă jocul şi, în contextul unor confruntări de stradă, lasă deznodământul în coadă de peşte. Sau mai rău, permite o formă de declarare a stării excepţionale şi preluarea în forţă a puterii. Însă indiferent de variantă, acest deznodământ nu schimbă raporturile de forţă, politic vorbind, şi nici susţinerea internaţională. Însă impinge şi mai mult Republica Moldova în haos, confruntare şi necunoscut, iar deconturile se vor face pe seama populaţiei.

Tare frică mi-e ca, în final, să nu se revină iar la România care să trebuiască să strângă oalele sparte şi să ajute la reconstruirea situaţiei stabile de la Chişinău. Dar într-o situaţie mult mai proastă decât cea prezentă, unde Bucureştiul şi-a transmis punctele de vedere şi a stat deoparte, chiar dacă deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Prins în confruntările interne, dar mai ales în deficitul major de credibilitate internaţională, dat de experimente repetate ale actualei majorităţi şi a fostului om forte de la Bucureşti, România joacă în planul doi dar e condamnată să încheie conflictul, dacă acesta apare în forme acute şi sângeroase. Adunând cioburile şi reconstruind structura unui stat, Republica Moldova, fără perspective imediate să revină pe o traiectorie coerentă pro-europeană”, spune Chifu într-un editorial pe adevărul.ro.

Și analistul Marius Dorin Lulea intervine în politica explozivă de la Chișinău Acesta vorbește despre găștile politice din Basarabia. Mai mult, acesta avertizează că totul poate degenera într-un adevărat război. “La Bucureşti politicienii care au girat pentru clasa politică de la Chişinău şi-au pierdut vocea. S-a dovedit în acest zile că noii şi vechii au în spate aceeaşi putere: Moscova. La acest moment statul Republica Moldova are două conduceri paralele ce îşi adună forţele pentru un război.

România a fost exclusă total de preşedintele Klaus Iohannis din lista ţărilor ce ar avea ceva de spus despre situaţia din Republica Moldova. Ambasadorii Rusiei, Uniunii Europene şi ai SUA au făcut deja aranjamente pentru stabilirea unei puteri la Chişinău. Amestecarea acestora în politica internă arată încă o dată gradul de înţelegere între acestea peste capul românilor atunci când discutăm de ţara noastră.

Peste Prut se află  3 milioane de români abandonaţi de Ţară. Clasa politică de la Bucureşti nu a făcut decât să pună un butoi cu pulbere atunci când a decis să se înfrăţească şi să susţină diverse partide de dincolo de Prut. În fapt acum se vede, odată cu acceptarea federalizării, că în spatele celor noi se află  chiar Federaţia Rusă. Să nu aveţi vreodată impresia că Rusia nu are toate cheile de la Chişinău şi că vreo ofertă politică ar putea să nu îi aparţină.

Ţara noastră este condusă de nişte politruci fără simţul realităţii. Scenariul ce se petrece acum la Chişinău a fost prevăzut de numeroşi analişti care au cerut ca politicienii să nu gireze forţe politice de la Chişinău. Nu deţinem oamenii politici care să se impună şi să facem lucruri mari. Mai mult decât atât, preşedintele Ţării deja se află în campanie electorală şi nu a fost, nu este şi nici nu va fi vreodată interesat de problemele cu adevărat importante ale naţiunii. Ne aflăm la moment în cea mai proastă situaţie istorică din punct de vedere politic, în care oameni inventaţi conduc ţara în numele altora”, este atacul furbund al analistului într-un editorial pentru adevărul.ro.