Conform unor date furnizate de Ministerul de Interne, aproximativ 40.000 de persoane trec zilnic prin punctele de frontiera de la granita cu Republica Moldova. „Cel putin 15 % din acestia muncesc ilegal in Romania”, sustin surse din acelasi minister.
Reprezentantii FMI si ai Bancii Mondiale s-au ferit sa comenteze afirmatiile diplomatului roman. Vladimir Voronin, liderul comunistilor de la Chisinau, a acuzat in repetate randuri cele doua institutii financiare internationale.
Intr-adevar, Republica Moldova trebuie sa achite 92 de milioane de dolari din datoria externa, dar nu dispune de acesti bani. Mai mult, suma nu a fost cuprinsa nici macar in bugetul de stat pe anul 2002. Noul ministru de finante din Republica Moldova, Zinaida Greceanii, il contrazice insa pe Mircea Geoana :”…vom reusi sa negociem cu FMI. Cred ca exista sanse ca datoriile noastre sa fie restructurate si sa evitam colapsul”.
Practic, autoritatile de la Chisinau „si-au prins urechile” in relatia duplicitara cu institutiile financiare internationale, pe de o parte, si Rusia de cealalta parte. Moldova are de incasat de la companiile rusesti aproximativ 132 de milioane de dolari, suficient pentru acoperirea datoriei externe. Iar rusii ar avea ceva interese sa-i scape pe moldoveni de incapacitate de plata. O data acceptata aceasta varianta, alte investitii straine nu se vor realiza prea curand in Moldova. In aceasta categorie sunt incluse si companiile romanesti ce au activitati pe teritoriul Moldovei. „Aproximativ 200 de firme mixte moldo-romane sunt inregistrate in Moldova si peste 900 in Romania, cu un capital social total de peste 12 milioane de dolari”, afirma Adrian Balanescu, ambasadorul Romaniei la Chisinau. Pe langa faptul ca activitatea acestor companii ar fi serios perturbata de o criza financiara de proportii in Moldova, statul roman mai are de incasat de la Chisinau 25 de milioane de dolari, contravaloarea energiei furnizate in anii 1998-1999, si alte aproximativ 20 de milioane de dolari din ajutoare rambursabile.
Moldova merge spre faliment
28 martie 2002, 12:00
Ultima modificare în 28 martie 2002, 14:00
Conform unor date furnizate de Ministerul de Interne, aproximativ 40.000 de persoane trec zilnic prin punctele de frontiera de la granita cu Republica Moldova. "Cel putin 15 % din acestia muncesc ilegal in Romania", sustin surse din acelasi minister.Reprezentantii FMI si ai Bancii Mondiale s-au ferit sa comenteze afirmatiile diplomatului roman. Vladimir Voronin, liderul comunistilor de la Chisinau, a acuzat in repetate randuri cele doua institutii financiare internationale.Intr-adevar, Republica
Etichete: arhiva,
moldova
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook