Republica Moldova poartă discuții cu România și Azerbaidjan pentru semnarea unor contracte de furnizare a gazelor naturale pe termen lung, temându-se de întreruperi în livrările din Rusia după luna octombrie, a declarat vicepremierul Andrei Spînu.
„Suntem în discuții cu colegii noștri din România, am spus deja că vrem să semnăm un contract de furnizare pe termen lung cu România pentru a folosi prețurile sub nivelul pieței. De asemenea, continuăm discuțiile cu Azerbaidjanul pentru a vedea dacă putem semna un contract pe termen lung”, a declarat luni seară, în cadrul unei emisiuni la postul local PrimeTV, Spînu, care este și ministru al infrastructurii. „Căutăm în mod constant alte surse, dar acestea sunt cele mai realiste în acest moment”.
Moldova este conectată la Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport
Întrucât Moldova este conectată la Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport, poate cumpăra în orice moment volumele de gaze naturale necesare, a adăugat Spinu.
Țara folosește fonduri dintr-un împrumut de 300 de milioane de dolari (287 de milioane de euro) primit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în iunie pentru a cumpăra gaze naturale, a mai spus Spinu.
Moldova nu are depozite proprii de gaze naturale și își acoperă toate nevoile de gaze prin importuri din Rusia. La sfârșitul lunii august, Comisia Națională pentru Situații de Urgență a Republicii Moldova, CSE, a solicitat traderului energetic de stat Energocom să cumpere 10 milioane de metri cubi de gaze naturale de la furnizorul public Moldovagaz pentru a le depozita în România.
În martie, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat că țara sa este pregătită să construiască pe teritoriul său o capacitate de stocare a gazelor sau să găzduiască gaze pentru Republica Moldova, pentru a o ajuta să își reducă dependența de gazul rusesc.
În aprilie, președinta Maia Sandu a declarat că Moldova nu poate înceta să mai cumpere gaze din Rusia, dar că guvernul caută alternative.