Alegeri în Republica Moldova. Date bune privind prezenţa la vot până la ora 18:00

Alegeri în Republica Moldova. Până la ora 18:00, peste 1,3 milioane de persoane au participat la vot în cadrul referendumului pentru integrarea în UE și al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Comparativ cu primul tur al alegerilor prezidențiale de acum patru ani, numărul votanților a crescut cu peste 250.000.

Majoritatea votanților sunt femei, reprezentând 54,7%.

Din categoria persoanelor cu vârste cuprinse între 56 și 65 de ani, au votat peste 280.000 de oameni, conform deschide.md.

De asemenea, peste 240.000 de votanți au vârste între 66 și 75 de ani, iar aproximativ 231.000 de persoane din categoria de vârstă 46-55 de ani au participat la scrutin.

Încercări de mituire

Alegeri în Republica Moldova. Nu este însă un vot lipsit de probleme şi tensiuni. Asociația Promo-LEX a semnalat mai multe cazuri de mituire a alegătorilor la secțiile de votare de la Ambasada Republicii Moldova din Moscova și în zonele de pe malul stâng al Nistrului, conform informațiilor furnizate de deschide.md.

Până la ora 14:00, Promo-LEX a înregistrat diverse situații în care alegătorilor li s-au oferit recompense materiale sau financiare pentru a vota împotriva unui anumit candidat politic la alegerile și referendumul în desfășurare. În raportul organizației, se menționează că au fost identificate cel puțin șase astfel de cazuri.

Republica Moldova, Uniunea Europeană
SURSA FOTO: Dreamstime

La Ambasada Republicii Moldova din Moscova, în fața secțiilor de votare, un grup de tineri oferea gratuit alegătorilor scurte albe inscripționate cu „Rusia-R.Moldova” și invitații la o cafenea din apropiere. Un alt grup distribuia pliante ce includeau un card care, odată activat, oferea diverse beneficii, cum ar fi internet gratuit sau posibilitatea de a participa la tombole. De asemenea, Promo-LEX a semnalat că în aceeași zonă au fost organizate concerte, la care participau interpreți aduși special.

Încercări de influenţare a votului şi în Transnistria

În ceea ce privește secțiile de vot pentru cetățenii din regiunea transnistreană, Promo-LEX a identificat mai multe cazuri de corupție electorală. De exemplu, la secția de vot din Cocieri, un grup de alegători aduși organizat discuta despre primirea unei sume de bani, fără a specifica exact cât.

Tot acolo, un alt grup menționa sume cuprinse între 2000 și 3000 de lei, primite de la o formațiune politică.

La Varnița, un alt grup de cetățeni, de asemenea aduși organizat, declarau că li s-a promis suma de 1000 de lei pentru a vota în favoarea unei candidate. La Doroțcaia, două persoane s-au apropiat de mașina observatorilor Promo-LEX și le-au oferit să își vândă votul. Ulterior, alte persoane au prezentat dovezi că au votat, cerând recompensa promisă.

De asemenea, Promo-LEX a identificat trei cazuri de transportare organizată a alegătorilor către secțiile de votare din stânga Nistrului, Cimișlia și Chișinău. În total, de la deschiderea secțiilor de votare, organizația a primit 658 de semnalări de incidente, dintre care 575 au fost deja prelucrate.