Inca din luna decembrie a anului 2001 au ajuns in Romania cateva zeci de milioane de euro, suma de cateva ori mai mare decat cea vehiculata in valutele IN (marci germane, franci francezi, belgieni, lire italiene, guldeni olandezi etc.) in prima luna a anului trecut.
Multi s-au prezentat la ghiseele bancilor sau ale caselor de schimb pentru a-si transforma economiile de la saltea tinute pana atunci in valutele statelor ale caror monede au fost inlocuite de euro sau pentru ca aveau nevoie de euro pentru a calatori in spatiul Schengen. Altii au venit doar pentru a face „cunostinta” cu noua moneda, procurandu-si cantitati mici din aceasta, in vreme ce doar o mica parte a mizat pe euro pentru a-si pastra economiile.
Bancile nu mai primesc monede ale valutelor IN
Cererea de euro a fost localizata, conform estimarilor, pentru majoritatea bancilor din Romania, in Transilvania si in Bucuresti, zonele care inregistreaza si un standard de viata mai ridicat. Spre exemplu, la cea mai mare banca din Romania din punctul de vedere al activelor, Banca Comerciala Romana, distributia vanzarilor de euro a fost: 45% in Banat, Crisana si Transilvania, 40% in Muntenia (din care circa 10% in Bucuresti), Dobrogea si Oltenia si aproximativ 15% in Moldova. Doar in primele trei zile lucratoare ale lunii ianuarie s-au vandut peste 5 milioane euro, dupa 8 ianuarie cererea de euro crescand simtitor. O alta banca ce detine o retea insemnata de sucursale, Banca Agricola, raporta dupa trecerea primelor 15 zile din luna ianuarie vanzarea a 9 milioane de euro catre clientii sai (din care 2 milioane de euro doar catre persoanele fizice). In cazul acesteia, desi previziunile indicau o activitate mai intensa de conversie a modelor IN in moneda euro in vestul tarii, cifrele furnizate pentru prima parte a lunii indica o distributie aproximativ uniforma. Se remarca totusi o usoara crestere a solicitarilor in judetele din zona centrala a tarii. HVB Romania, banca ce detine doar trei sucursale in acest moment (doua in Bucuresti si una la Timisoara) a vandut catre clientii sai aproximativ 450.000 de euro.
Cei care nu au reusit sa-si schimbe valutele IN in euro pana la acest moment o pot face in continuare, in general, fara comision, la majoritatea bancilor romanesti, pana la data de 31 ianuarie, iar pana la 28 februarie, probabil, cu un mic comision.
Desi majoritatea bancilor au practicat acelasi curs de schimb pe intreg teritoriul tarii, au fost si anumite banci care au actionat in functie de piata (Banca Transilvania si Banca Agricola). „Fiecare casa de schimb valutar a Bancii Transilvania isi stabileste independent cursurile, existand unele recomandari de la Centrala. In ceea ce priveste diferentele pe zone, am constatat cursuri mai ridicate la vanzare in Moldova si Muntenia, cu 500 de lei mai mult, in medie, fata de Transilvania”, declara Anca Rarau, purtator de cuvant al Bancii Transilvania.
Pentru a fi sigure ca nu vor ramane fara euro, anumite banci au plafonat eliberarea de numerar. BRD elibereaza doar 200 de euro pe zi, iar HVB Romania, doar 500 de euro, pentru cei care nu sunt clientii sai obisnuiti. Banc Post elibereaza euro in functie de disponibilul pe care il are in casieriile caselor de schimb proprii. Alte banci (BCR) nu au limitat eliberarile de numerar in nici un fel. Pentru sume mari, de peste 5.000 euro, anumite banci cer programare cu doua-trei zile inainte.
Monede metalice ale valutelor IN nu se mai primesc la nici una dintre bancile contactate de noi, cu exceptia BCR care le accepta intr-un cuantum de pana la 5% din sumele pe care clientii sai vor sa le vanda.    

Stiri bancare
300 milioane de euro pentru Europa de Est
La sfarsitul anului trecut, grupul Bank Austria Creditanstalt, membru al HVB Group, a semnat cu banca germana Kreditanstalt fALr Wiederaufbau (KfW) un acord pentru deschiderea unei linii de credit destinate investitiilor pe termen lung ale intreprinderilor mici si mijlocii si in infrastructura, daca acestea din urma sunt rezultatul incheierii unui parteneriat intre autoritatile publice si persoanele juridice private. Acordul acopera programe de finantare in domeniul achizitionarii de utilaje si tehnologie, pentru proiecte de cercetare si dezvoltare si pentru initierea de noi afaceri in Bulgaria, Croatia, Cehia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Ungaria si Iugoslavia. Partea ce revine Romaniei se ridica la 30 de milioane de euro.

Noi emisiuni de certificate de depozit
Banc Post va pune in vanzare, incepand cu 14 ianuarie, certificate de depozit cu discont in lei si valuta. Acestea sunt titluri de valoare transmisibile destinate atat persoanelor fizice, cat si celor juridice. Certificatele de depozit cu discont se emit pe termen de 90 zile, in valori nominale de 1, 5, 10 milioane lei si de 500 si 1.000 USD si euro. Rata discontului (diferenta dintre valoarea nominala pretiparita pe certificat si valoarea efectiva la care este acesta cumparat) este fixa pe toata perioada de maturizare, fiind in prezent de 30% la certificatele in lei si de 3,6% la cele pe valuta. Dupa data scadentei nu se mai bonifica dobanda. Rascumpararea acestor certificate este posibilia la orice unitate din reteaua Banc Post. Ea se poate face si inainte de scadenta, la cererea posesorului. Daca rascumpararea se face in 30 zile din momentul vanzarii, banca plateste valoarea de cumparare majorata cu dobanda la vedere pe perioada de mentinere a depozitului. In cazul in care rascumpararea se face in intervalul cuprins intre 31 si 90 zile, banca plateste, pe langa valoarea de cumparare, si o cota de 60% din valoarea discontului, calculat pe numarul de zile de mentinere a depozitului. Comisionul este de 0,1% din valoarea de cumparare a certificatului si se incaseaza numai la constituirea certificatului.

Un euro pentru colectionari
Pe 14 ianuarie, Raiffeisen – Banca Agricola a lansat depozitul in euro, EURO PLUS. Noul produs EURO PLUS se adreseaza persoanelor fizice si este un depozit la termen pe o luna sau pe trei luni (la alegere). Produsul ofera o suma de facilitati, printre care: reinnoirea automata a depozitului, o dobanda extrem de avantajoasa (2,5% pentru depozitul pe o luna si 2,75% pentru cel pe trei luni), care se capitalizeaza la termen. Pana la 28 februarie, banca ofera un euro din primele emisiuni pentru cei care isi deschid un depozit EURO PLUS.