Rusia va ataca Republica Moldova? Această întrebare frământă întreaga Europă, iar vecinii noștri se pun în gardă. Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a afirmat luni că țara sa necesită implementarea unui sistem modern de apărare antiaeriană. Acesta este necesar pentru a face față amenințărilor provenite din partea Rusiei.
Dorin Recean a exprimat aceste opinii la trei zile după adoptarea unei noi strategii de securitate de către Parlamentul din Republica Moldova. Aceasta identifică Moscova drept principală amenințare la adresa securității țării și a guvernului său pro-european.
Republica Moldova se întreabă ce va face în caz de atac al Rusiei
Dorin Recean a subliniat intenția țării sale este de a achiziționa, cu sprijinul aliaților din UE și NATO, un sistem modern de apărare antiaeriană. El e necesar pentru protejarea aeroporturilor și infrastructurii majore.
„Dacă Kremlinul decide să ne atace, ce vom face?”, a declarat Recean într-un interviu pentru TV8.
Recean a ținut să puncteze că neutralitatea nu va proteja Republica Moldova. El a continuat, adăugând că statele dezvoltate investesc în propria lor securitate. Astfel, se asigură confortul și siguranța cetățenilor și companiilor lor. În opinia sa, dacă nu există acest lucru, oamenii pleacă și își transferă capitalul. Acest lucru se petrece în realitate în Moldova, a punctat premierul.
Țara dispune de un sistem rudimentar de apărare antiaeriană
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat invazia Rusiei în Ucraina. Ea a acuzat Kremlinul că a conspirat să o înlăture de la putere. Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a convenit să înceapă discuții privind aderarea atât a Republicii Moldova, cât și a Ucrainei. Cu toate acestea, spre deosebire de Ucraina, Republica Moldova are un statut neutru înscris în Constituție și nu își propune să adere la Alianța Nord-Atlantică.
Reuters menționează că Republica Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa. Statul dispune în prezent doar de un sistem rudimentar de apărare antiaeriană. El e moștenit din perioada sovietică. Ucraina a identificat îmbunătățirea apărării antiaeriene ca fiind esențială pentru a contracara un presupus nou val de atacuri aeriene ale Rusiei asupra infrastructurii energetice și a altor facilități, similar cu situația din iarna trecută.
Rusia este cea mai mare amenințare la adresa Chișinăului
Recean a subliniat din nou teza principală a noii strategii de securitate. El a evidențiat Rusia drept cea mai mare amenințare cu care se confruntă țara sa.
„Ameninţarea la adresa securităţii noastre sunt Kremlinul, Federaţia Rusă şi modul în care se raportează la vecinii noştri şi la noi”, a comentat liderul de la Chișinău.
El a remarcat că Rusia a oprit importurile de bunuri agricole esențiale din Republica Moldova în această lună. Premierul a subliniat un decret semnat de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, luni, care facilitează procedurile pentru ca moldovenii să devină cetățeni ruși. Recean a interpretat acest lucru ca fiind „o încercare de a recruta carne de tun pentru războiul său din Ucraina”.