Probleme mari în România din cauza ambroziei, plantă care provoacă alergii puternice multor români. Deși există lege și amenzile sunt consistente dacă nu se iau măsuri pentru stârpirea ambroziei, situația este destul de complicată, cum este și situația de față, unde unii locuitori au fost nevoiți să-și părăsească temporar locuința pentru a scăpa de această problemă.
Autoritățile locale din Giurgiu au primit o petiție în ceea ce privește problema ambroziei și combaterea acestei plante. Planta care pune mari probleme în această perioadă și provoacă alergii unora dintre noi i-a determinat pe locuitorii din Bolintin-Deal să își părăsească locuințele.
Petiție online pentru stârpirea ambroziei
Astfel, printr-o petiție inițiată online aceștia cer primăriei din Bolintin-Deal să ia măsuri pentru stârpirea ambroziei din localitate.
Inițiatoarea acestei petiții este Anda Bârsan, care spune că a fost nevoită să își părăsească temporar locuința din cauza alergiei severe provocate de ambrozie, plantă care a împânzit hectare întregi din localitate.
În aceeași situație sunt și mulți alți români care sunt afectați în această perioadă de înflorirea ambroziei, alergia la această plantă putând perturba activitatea zilnică a persoanei afectate.
De altfel, şi Garda de Mediu a atenționat primăriile că trebuie să acționeze pentru eradicarea acestei plante alergene, iar în caz contrar va trece la sancțiuni.
La începutul verii, premierul Nicolae Ciucă a solicitat Ministerului Mediului şi instituţiilor din domeniu să urmărească foarte atent aplicarea legii privind combaterea ambroziei, menţionând că mulţi români suferă din cauza acestei plante.
„O chestiune care cred că trebuie să facă obiectul unei abordări anticipative este cea legată de ambrozie. Ştim cât de mulţi români suferă din cauza acestei plante. Există deja lege, există şi măsuri care trebuie luate în acest sens, ca atare vă rog, atât Ministerul Mediului, cât şi celelalte instituţii cu responsabilităţi în domeniu să înceapă de pe acum să urmărească aplicarea legii şi a reglementărilor în vigoare pentru a evita efectele produse de această plantă”, a transmis premierul.
Amenzile pot ajunge și la 5.000 de lei
Menționăm că, persoanele fizice şi juridice au obligaţia de a efectua lucrări de combatere a ambroziei. În cazul neaplicării de măsuri de combatere a buruienii, celor somaţi li se vor emite avertismente (1 – 15 iulie), iar ulterior (16 iulie – 31 octombrie) se vor aplica sancţiuni cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei persoanelor fizice, şi amenzi de la 10.000 lei la 20.000 lei persoanelor juridice.
Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafaţa solului, în vederea distrugerii tuturor ramificaţiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distruge doar tulpina principală, iar restul ramificaţiilor se dezvoltă, înfloresc şi produc în continuare polen. Se recomandă cositul repetat de două-trei ori pe an. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea buruienii.