O nouă molimă ar putea lovi cu putere în România. Există pericolul să avem două pandemii în același timp. Semnalul de alarmă a fost tras de medicul Marius Geantă. „Este posibil să avem două pandemii suprapuse”, a spus doctorul.
Marius Geantă este preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină. El a scris un mesaj pe Facebook, în care spune este posibil să avem două pandemii suprapuse. Este vorba de virusul COVID şi cel cu noua tulpină din Marea Britanie.
”Cea mai mare problemă este capacitatea limitată de a diagnostica noua tulpină”, a scris dr. Marius Geantă.
”Testele PCR pot ridica, în cel mai bun caz, suspiciunea, dar nu pot diagnostica infecţia cu noua tulpină. Diagnosticul noii tulpini se face prin secvenţierea genomului virusului – o metoda nouă, diferită de PCR, care necesită echipamente, echipe pregătite şi analiză de date”, adaugă specialistul.
Despre ce pandemii e vorba
Dar nici simpla existenţă a acestor elemente nu este suficientă. Secvenţierea trebuie facută (ca în Marea Britanie) în mod reflex, continuu, la nivelul întregului sistem de sănătate prin implementarea public health genomics, atrae atenţia dr. Geantă. El a arătat de ce este esenţială constituirea acestei capacităţi diagnostice prin secvenţierea reflexă a genomului SARS-CoV-2, la nivelul sistemului de sănătate publică.
”Studiile arată ca noua tulpină se transmite cu 56-70% mai repede, având potenţialul de a determina o creştere rapidă a numărului de cazuri de infecţie şi, implicit, a numărului de cazuri grave.
Noua tulpină nu determină în sine cazuri mai grave. Dar afectează mai mulţi oameni, ceea ce determină în total creşterea exponenţială a cazurilor grave de Covid. Acest lucru înseamnă implicit, creşterea şi mai mult a presiunii asupra sistemelor de sănătate.
”De aceea, apariţia noii tulpini pune în discuţie, cum am remarcat deja în Marea Britanie, eficienţa intervenţiilor de sănătate publică (lockdown) – ne putem aştepta la măsuri restrictive din ce în ce mai severe, în lunile care urmează, în acele regiuni în care tulpina nouă va fi identificată pe scară largă”.