Se schimbă complet istoria! Danemarca va lua decizia. Nu s-a mai întâmplat asta de 30 de ani
Danezii vor vota miercuri dacă vor renunța sau nu la excluderea țării lor din politica de apărare și securitate a UE, în cea mai recentă potențială schimbare uriașă de politică în nordul Europei după războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.
Danemarca are o istorie de vot împotriva UE în cadrul referendumurilor, dar guvernul de centru-stânga este optimist că acum este momentul potrivit pentru ca țara scandinavă să pună capăt statutului său de unic stat membru care nu participă la cooperarea în domeniul apărării din cadrul blocului.
„Locul Danemarcei este în inima Europei, fără nicio rezervă”, a declarat premierul Mette Frederiksen la anunțarea referendumului.
„NATO va fi în continuare principalul instrument pentru apărarea și securitatea noastră, iar UE este un plus”, a declarat Mogens Jensen, purtătorul de cuvânt pentru apărare al social-democraților aflați la putere. „Dacă suntem în afara cooperării cu UE, nu putem face parte din această discuție.”
Euroscepticismul cauzează prudență
Sondajele de opinie au dat în mod constant un avans celor care doresc să pună capăt excluderii voluntare, însă experții și politicienii sunt prudenți din cauza euroscepticismului înrădăcinat de mult timp în Danemarca, notează Financial Times.
Danemarca a obținut o derogare de la cooperarea cu UE în domeniul apărării, precum și în ceea ce privește aderarea la moneda euro și afacerile judiciare, după ce țara a respins în 1992, prin referendum, Tratatul de la Maastricht al UE. Danezii au respins apoi aderarea la euro în 2000 și au votat împotriva modificării opțiunii de neparticipare în domeniul justiției în 2015.
Cel mai recent referendum danez are loc la doar câteva săptămâni după ce Suedia și Finlanda au optat să adere la NATO, cea mai mare schimbare în acordurile de securitate din regiunea nordică din ultimele decenii.
Angajamentul față de NATO continuă
Danemarca își menține angajamentul față de NATO și se deschide pentru ca trupele străine să se poată antrena și exercita pe teritoriul danez pentru prima dată cel puțin din anii 1950. Însă, pe măsură ce SUA încep să se orienteze mai mult spre Asia, Danemarca este îngrijorată de faptul că faptul de a fi în afara politicii de apărare a UE i-ar putea răpi influența într-un domeniu crucial, mai ales că țările europene își sporesc cheltuielile militare.
„Consecințele refuzului de participare sunt din ce în ce mai mari. În general, a însemnat o pierdere a influenței daneze. Nu suntem în măsură să participăm la negocieri. A existat o oarecare slăbire a reputației daneze atunci când vine vorba de politica de securitate și apărare a UE”, a declarat Christine Nissen, cercetător la Institutul danez pentru studii internaționale, care a precizat că opțiunea de neparticipare a fost folosită de 235 de ori din 1993.
Schimbarea este extrem de importantă pentru Danemarca
Kristian Søby Kristensen, șeful adjunct al Centrului de Studii Militare de la Universitatea din Copenhaga, a subliniat importanța pentru Danemarca a marii schimbări recente a politicii de apărare și securitate a Germaniei vecine. Berlinul își mărește cheltuielile militare ca răspuns la războiul Rusiei în Ucraina.
Referendumul „este o încercare de a fi pregătiți pentru a face față unei Germanii mai asertive în politica de apărare și securitate a UE”, a spus el.
Opozanții danezi ai UE au susținut că Danemarca ar fi mai bine să se bazeze doar pe NATO. Aceștia au profitat de comentariile unor lideri, precum președintele francez Emmanuel Macron și șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, cu privire la speranțele lor de a avea o armată a UE sau de a adopta votul cu majoritate calificată în materie de apărare.
Partidul naționalist ar putea fi impulsionat
Unii observatori sunt de părere că referendumul ar putea impulsiona partidul naționalist Danish People’s Party, care dorește să mențină opțiunea de neparticipare, și îi va permite să devină principala voce a euroscepticilor.
Partidul a avut de suferit în sondaje de când social-democrații de centru-stânga au preluat o mare parte din retorica sa anti-imigrație, dar se consideră că partidul de guvernământ a fost pe picior greșit în mare parte din campania pentru referendum, după ce a fost forțat să schimbe formularea întrebării.
„Cu cât spunem mai puțin, cu atât mai mult o vor da în bară… . Trebuie doar să stăm liniștiți și să îi privim cum [fac] greșeală după greșeală și vom câștiga, așa cum facem întotdeauna”, a declarat Søren Espersen, purtătorul de cuvânt al DPP pentru apărare, despre rivalii interni ai partidului său.
Secțiile de votare se deschid miercuri la ora locală 8.00 și se închid la ora 20.00, iar rezultatele finale ar putea fi afișate la sfârșitul aceleiași seri.