Moment istoric, la Blaj. Papa Francisc a cerut iertare, în numele Bisericii, în fața comunității de romi, care au fost ținuți robi de-a lungul timpului. Suveranul Pontif spune că aceștia au fost "maltratați" și "segregați" de-a lungul timpului.
Moment istoric, la Blaj. Papa Francisc a cerut iertare, în numele Bisericii, în fața comunității de romi, care au fost ținuți robi de-a lungul timpului. Suveranul Pontif spune că aceștia au fost „maltratați” și „segregați”.
Suveranul Pontif s-a întâlnit, la finalul vizitei de trei zile în România, cu membri ai comunităţii rome din Cartierul „Barbu Lăutaru”. Întâlnirea a avut loc în biserica sfinţită în urmă cu două săptămâni, ce poartă hramul Sfântul Apostol Andrei şi Fericitul Episcop Ioan Suciu.
Papa Francisc a evocat, cu acest prilej, personalitatea episcopului martir Ioan Suciu, „care a ştiut să dea expresie, prin gesturi concrete, dorinţei lui Dumnezeu Tatăl de a se întâlni cu fiecare persoană, în prietenie şi împărtăşire”.
„Am totuşi o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor şi a maltratării suferite de comunităţile voastre. Istoria ne spune că nici creştinii şi nici chiar catolicii nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aş vrea să vă cer iertare. Cer iertare, în numele Bisericii, Domnului şi vouă pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră”, a afirmat Sfântul Părinte.
El a vorbit despre opoziţia biblică între Cain şi Abel, adăugând că atunci când „cineva este lăsat în urmă familia umană nu mai merge înainte”.
„Pentru Cain nu contează fratele său. Prin indiferenţă alimentăm prejudecăţi şi instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit, folosind cuvinte care rănesc cu atitudini care seamănă ură şi creează distanţe! Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu mai merge înainte. Nu suntem creştini pe deplin şi nici măcar umani dacă nu ştim să vedem persoana înainte de acţiunile sale, înainte de judecăţile şi prejudecăţile noastre. În istoria omenirii, există mereu atât Abel, cât şi Cain. Există mâna întinsă şi mâna care loveşte”, a spus Sanctitatea Sa, citat de Agerpres.