Cu o zi înainte, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cel care va prezida Summit-ul european, a anunţat că îşi doreşte adoptarea „Declaraţiei de la Sibiu”, care să transmită un puternic mesaj de unitate şi încredere în cadrul blocului comunitar.

„Ne vom aduna la Sibiu, de Ziua Europei, pentru a discuta de planuri strategice pentru Uniunea Europeană, pentru anii viitori. În acest context, propun să adoptăm Declaraţia de la Sibiu, care să transmită un mesaj de unitate şi încredere în acţiunile noastre comune. După discuţiile de la Sibiu, vom formula Agenda Strategică a UE pentru 2019 – 2024, ce urmează a fi adoptată la Consiliul European în iunie”, a declarat Donald Tusk.

Şi preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut această idee, mai ales că se apropie şi alegerile europarlamentare în toate ţările europene.

„Suntem în prag de alegeri europene, UE a parcurs şi a rezolvat atâtea crize şi cred că este nevoie de un mesaj de optimism, orientat spre viitor şi care arată că noi, liderii, suntem dispuşi să mergem mai departe, suntem dispuşi să generăm ce promitem – bunăstare şi siguranţă pentru cetăţeni. Şi trebuie să arătăm că noi ştim ce vrem cu Uniunea Europeană. Şi asta vom dovedi joi, aici, la Sibiu”, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

Şefilor de stat sau de guvern li se vor alătura preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.