Moment istoric pe piaţa de capital: BVB fuzionează cu SIBEX

UNIFICARE România va deveni o țară cu o singură bursă de valori după fuziunea prin absorbție a BVB cu Sibex. Bursa de la Sibiu s-a închis după 23 de ani de funcționare.

Bursa de Valori București (BVB) mai are puțin până la fuziunea cu Bursa de la Sibiu, Sibex. O unificare care ar fi trebuit să aibă loc de acum zece ani, când au avut loc mai multe discuții. Din păcate, orgoliile celor aflați la conducerea celor două companii au împiedicat de fiecare dată fuziunea, chiar dacă pentru o țară și o piață de dimensiunea României nu este tocmai normal să aibă două burse de valori. 

Aceleași orgolii și disensiuni între membrii Consiliului de Administrație (CA) au dus BVB în situația de a nu avea un director general în acest moment. Mandatul de patru ani al lui Ludwik Sobolewski a expirat pe 21 august și nu a fost prelungit de CA. Din păcate, nici nu a fost revocat, iar cum contractul de muncă înregistrat la Registrul Comerțului este pe perioadă nedeterminată, iar polonezul nu a părăsit funcția. Dar nici nu o poate exercita, deoarece nu are mandat din partea CA. Au apărut mai multe versiuni legate de situația BVB, cea mai credibilă fiind că, în lipsa unui mandat, directorul general este demis automat după trei luni. Deocamdată, dar și ca urmare a cerințelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), persoana care va coordona conducerea companiei va fi Alin Barbu, director general adjunct al BVB, în funcție din 2009. O decizie rămâne însă așteptată din partea Consiliului Bursei, care va trebuie să întrunească și cvorumul în acest sens. 

În orice caz, nu este un moment deloc bun pentru o astfel de situație în condițiile în care se așteaptă și unificarea cu Sibex. „Fuziunea ar trebui să se întâmple în următoarele săptămâni“, spunea Ludwik Sobolewski la începutul acestei luni, care mai preciza că se mai așteaptă ultimele decizii ale ASF. O mișcare care va aduce 35 de companii noi la BVB, cel mai probabil pe piața de tranzacționare alternativă AeRO, unde s-au transferat deja opt companii, și care presupunea emiterea de noi acțiuni de către BVB pentru acționarii Sibex. 

Sibex s-a închis

Raportul de valoare dintre cele două companii este de 1 la 83, mai exact o acțiune Sibex este evaluată la 0,43 de lei, iar una a BVB la 35,7 lei. Dacă fuziunea ar fi avut loc în 2009-2010 când au avut loc primele discuții mai serioase, raportul ar fi fost mult diferit. Din păcate, criza nu a ocolit Sibex, iar compania a pierdut foarte mult din valoare. Pe 19 august, Sibex s-a închis definitiv. Puținii participanți rămași și-au închis pozițiile de pe piața futures, iar pe piața ATS nu s-au mai înregistrat tranzacții în ultimele ședințe.

CA al BVB a aprobat în 31 mai emiterea a 375.048 acțiuni noi, cu o valoare nominală de 10 lei, ce urmează a fi atribuite acționarilor Sibex. Capitalul social al BVB s-a majorat astfel până la 80,49 milioane lei, echivalentul a 8,049 milioane acțiuni. Compania a obținut rezultate financiare foarte bune în prima jumătate a anului, cu venituri operaționale de aproximativ 20,3 milioane lei, în creștere cu 43% față de aceeași perioadă a anului trecut, și un profit net de 5,15 milioane lei, de aproape trei ori mai mare decât cel de 1,8 milioane lei din prima jumătate a anului trecut. 
Fuziunea cu Sibex face parte din proiectul „O singură țară, o singură bursă“, după cum precizează și raportul semestrial al companiei. Acționarii BVB care nu au aprobat fuziunea prin absorbție vor avea dreptul de a se retrage din acționariat, iar prețul stabilit pentru acțiunile acestora este de 35,6376 lei, contravaloarea titlurilor urmând a fi achitată în cel mult patru luni de la data depunerii cererii de retragere. 

Opt companii s-au transferat deja la Sibex pe piața AeRO a BVB, respectiv Romradiatoare, Casa Albă – Independența Sibiu, Icerp Ploiești, Professional IMO Partners, Romanofir Talmaciu, Virola – Independența Sibiu, Selca Pitești și Sigistrat Sighetu Marmației. După cum arăta și Ludwik Sobolewski, mai multe companii de la Sibiu vor fi tranzacționate pe AeRO deoarece accesul este mult mai rapid pe această piață. Numărul total de companii așteptate la BVB este de 35, dar nu se știe exact câte vor accepta mutarea la București. 

CIFRA

0,43 lei este valoarea unei acțiuni Sibex în cadrul fuziunii cu BVB, de 83 de ori mai puțin decât cea a unui titlu al Bursei de Valori București.