Carnea de pui cultivată în laborator va putea fi comercializată în Statele Unite. Primele două companii care activează în acest domeniu au primit autorizație din partea Departamentului american al Agriculturii. Companiile au primit încă de anul trecut aprobarea Agenției pentru Siguranță Alimentară din Statele Unite.
Statele Unite au autorizat, pentru prima oară, comercializarea cărnii de pui cultivată în laborator de către două întreprinderi, a anunțat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Agriculturii (USDA), iar Upside Foods a primit prima comandă din partea restaurantului bucătăresei-şefe franceze Dominique Crenn, la San Francisco, relatează AFP.
Carnea cultivată în laborator, aprobată în SUA
USDA a inspectat şi a dat aprobare miercuri sistemelor de igienă alimentară ale întreprinderilor Upside Foods şi Good Meat, ale căror produse urmează să fie rapid disponibile în anumite restaurante, au anunţat cele două companii.
Cele două societăţi au obţinut încă din noiembrie anul trecut undă verde din partea Agenţiei pentru Siguranţă Alimentară din Statele Unite (FDA), iar Departamentul Agriculturii a aprobat săptămâna trecută conformitatea etichetelor.
„Această autorizare va schimba în mod fundamental modul în care ajunge pe mesele noastre”, a declarat CEO şi fondatoarea Upside Foods, Uma Valeti, care a salutat, într-un comunicat, „un pas uriaş către un viitor mai durabil”.
„Noi suntem singura întreprindere care vinde carne cultivată în laborator din lume, de la lansarea noastră în Singapore în 2020, iar acum suntem autorizaţi să vindem în prima putere mondială”, şi-a exprimat satisfacţia cofondatorul şi CEO-ul Eat Just, întreprinderea din spatele Good Meat, Josh Tetrick.
În urma autorizării americane, Upside Foods a primit prima comandă de la restaurantul bucătăresei-şefe franceze Dominique Crenn, la San Francisco.
Celebrul bucătar-şef José Andrés urmează să obţină prima livrare de la întreprinderea Good Meat.
An crucial pentru industria cărnii cultivate
Anul 2023 va fi un an crucial pentru industria cărnii cultivate, în timp ce startup-urile se vor confrunta cu întrebări legate de scalabilitatea tehnologiei lor, iar părțile interesate din industrie așteaptă cu sufletul la gură să vadă dacă consumatorii americani sunt suficient de entuziasmați de primul val de produse pentru a motiva investitorii neliniștiți să continue finanțarea acestui sector.
Cel mai bine finanțat jucător din acest domeniu incipient, după ce a strâns 608 milioane de dolari de la lansarea sa în 2015, UPSIDE Foods operează o instalație pilot în California, care poate produce peste 22.000 de kilograme de produs finit pe an, cu o capacitate viitoare de peste 180.000 de kilograme/an. În prezent, planifică o instalație la scară mai mare, cu o capacitate de producție de „zeci de milioane de kilograme”.
GOOD Meat, care a fost prima companie care a introdus carnea cultivată în rândul consumatorilor, are o instalație de producție la scară demonstrativă tot în California. Partenerul său de producție, JOINN Biologics, a obținut, de asemenea, o autorizație de inspecție din partea USDA pentru instalația sa din California.