În aceste zile are loc, la Vilnius, Summit-ul NATO la care vor participa 31 de lideri ai ţărilor membre, plus Suedia. În cadrul unei întâlniri cu presa, înainte de evenimentul propriu zis, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a precizat că momentul este unui istoric.
Summitul Alianței Atlanticului de Nord (NATO) este programat pentru 11-12 iulie. Înainte de începerea summit-ului, secretarul general al Alianței a făcut câteva declarații în ceea ce privește evenimentul mult așteptat.
Potrivit agențiilor de presă internaționale, Jens Stoltenberg a declarat că acest moment este unul istoric, la fel și ediția din acest an a summit-ului din capitala Lituaniei.
„Ne aflăm într-un moment istoric, înaintea unui summit care va fi istoric”, a declarat secretarul general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO).
Jens Stoltenberg, încrezător că Suedia va intra în NATO
În cadrul unei întâlniri care a avut loc înainte de deschiderea oficială a Summit-ului de la Vilnius, Jens Stoltenberg a precizat că este încrezător că Turcia va fi de acord, într-un final, cu aderarea Suediei la NATO.
„Cel mai important lucru este că avem o decizie clară a Turciei cum că vor ratifica, vor trimite protocolul de aderare (parlamentului)”, a declarat secretarul general al NATO.
„Asta este bine pentru Suedia, este bine pentru Turcia şi este bine pentru NATO în ansamblul său şi este bine şi pentru regiunea baltică”.
Luni, secretarul general al NATO a dezvăluit că Turcia a ridicat blocajul asupra intrării țării nordice în alianță, în urma unei întâlniri între premierul suedez Ulf Kristersson și președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Aliații NATO trebuie să ajungă la un acord pentru renunțarea la MAP
În plus, Stoltenberg a propus ca aliații NATO să decidă în mod colectiv să elimine Planul de acțiune pentru aderare (Membership Action Plan – MAP) pentru Ucraina, simplificând astfel calea de aderare a țării la Alianța Nord-Atlantică la un singur pas.
„Ucraina a făcut multe de când am luat decizia în 2008 (la summitul NATO de la Bucureşti – n.r.) că următorul pas va fi MAP. Ucraina este mult mai aproape de NATO, deci cred că a sosit momentul ca acest lucru să se reflecte în deciziile NATO. Toate puse cap la cap, inclusiv să spunem clar că Ucraina va deveni membră, vom renunţa la Planul de Acţiune pentru aderare, (…) vom trimite un mesaj foarte puternic şi pozitiv din partea NATO către Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg.