CTP, la fel ca și alți jurnaliști sau români de rând, a fost ridicat de poliție înainte de anul 1989. Gazetarul a rememorat acea întâmplare, în direct, la Digi24.
Mai exact, se pare că el se afla într-o berărie, alături de alte persoane și își uitase buletinul, iar în acea perioadă se făceau razii. Toți cei care erau găsiți fără carte de identitate, ajungeau la secție, iar asta s-a întâmplat și cu CTP.
Totodată, gazetararul a mai precizat că toată lumea era aliniată la zid, nimeni nu făcuse nimic greșit, însă documentele erau necesare în cazul unei astfel de razii.
„Să vă descriu un fapt. În anii aceia, în anii ’80, am fost ridicat într-o seară de miliție, împreună cu alți oameni, eram într-o berărie lângă Cișmigiu și îmi uitasem buletinul, n-aveam buletinul la mine. Și a venit o razie care a luat pe toată lumea de acolo. Cei care nu aveau buletinul au fost luați la secție, duși acolo.
La secție, ne-au aliniat pe toți, pe hol, la zid. Niciunul dintre noi nu era susceptibil de vreo infracțiune, ceva. Singura problemă era că nu aveam buletinul, trebuia într-un fel să ne confirmăm identitatea și să rezolvăm această problemă”, a povestit Cristian Tudor Popescu.
Poliția dinainte de 1989
Cristian Tudor Popescu a mai adăugat că este de părere că poliţiştii care au torturat doi tineri au preluat comportamentele abuzive de la miliţienii vechi.
„Un ins de acolo, un milițian cu grad, trecea prin față și se uita și cum nu-i plăcea lui de vreunul dintre noi, zicea: „Ești șmecher, ai pleată, ai blugi, ești șmecher, ai?” La care, omul acela, mai țepos așa, îi răspundea: „Da, domn’e, sunt șmecher! Și? Ce?”. „Aaaa, ești șmecher? Ia vino încoace!”. Și era dus respectivul, la „separee” și de la „separee” se întorcea printre noi cu lacrimi cât boaba de strugure, nu mai scotea un cuvânt. Știți că sunt metode: se dă cu săculețul de nisip la stomac, se dă profesionist, nu rămân urme, dar sigur, se pot rupe pereții stomacului…”, a mai adăugat el.
Totodată, gazetarul a mai precizat că spre deosebire de momentul de acum, cetățenii erau înainte ”gândaci” pentru milițieni. Polițiștii din perioada comunismului erau tratați de oameni înalți și aveau o altă formă de respect.
„Aceasta era atitudinea, deci simplii cetățeni erau niște gândaci pentru milițieni. Milițienii erau superiori. Ei erau tratați de către medici, de către măcelari, de către gestionari, cu mare deferență și respect, erau tovarășii de la miliție!”, a adăugat CTP.
CTP consideră că ce a fost în acea perioadă încă se transmite și în prezent, motiv pentru care foarte mulți polțiști prezintă un anumit dispreț pentru cetățeni. Gazetarul a dat exemplu cel mai recent caz, de la Onești.
„Ei, asta vedem acum transmis din generație în generație, pentru că cei care au făcut asta acum probabil că sunt destui dintre ei care sunt prea tineri ca să fi fost instruiți înainte de 1989.
De unde au învățat ei asta, disprețul acesta față de cetățean? Păi, l-au învățat de la cei mai bătrâni. Când au venit în poliție au învățat cum se face meserie. De la cine? De la cei vechi. Și asta fac în clipa de față: și jandarmii de la Brașov, și așa-zișii polițiști de la Onești, și cei care l-au batjocorit și l-au torturat pe omul acela pe câmp, iar pe celălalt l-au aruncat prin Rahova”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.