Momente dificile pentru cultivatorii de cireșe. Vremea și lipsa personalului își spun cuvântul

Anul 2020 va fi un an greu pentru cultivatorii de cireșe din Iași. Pe lângă faptul că recolta a fost afectată de vreme, deoarece după secetă au venit ploile, iar fructele rămase mici au crăpat, una dintre cele mai mari probleme este lipsa mâinii de lucru.

Producția de cireșe are într-adevăr mult de suferit după ultimele modificări ale vremii.

„La Comarna, în județul Iași, sunt sute de hectare de livezi de cireși, comuna fiind unul dintre cei mai mari producători din zona Moldovei. La soiurile timpurii, producția a avut de suferit din cauza vremii, fructele au rămas mici, când a fost perioada de secetă, iar apoi, când au venit ploile, s-au stricat în copaci”, informează RADOR.

De asemenea, problema mâinii de lucru este una majoră, deoarece, deși cireșele vor fi gata în luna iunie, nu există oameni care să le culeagă.

„La cireșele de iunie, recolta e mai bună, dar nu are cine să o culeagă. Unii fermieri au renunțat pur și simplu să mai strângă fructele, pentru că nu au găsit mână de lucru; alții au adus ajutoare din alte județe ale Moldovei. Un zilier primește 2 lei la fiecare kilogram de cireșe cules, în condițiile în care fructele pleacă de la fermă cu 3,5 – 4 lei pe kilogram”.

Nu există profit

Totodată, persoanele care dețin livezi susțin că prețurile pe care le impun au fost făcute pentru acuperi costurile necesare și că niciodată nu a fost vorba despre profit.

„Proprietarii de livezi spun că abia le rămâne să acopere costurile cu lucrările pe care le-au făcut, nici vorbă de profit. Cea mai mare parte din producția de cireșe din județul Iași ajunge la export. Fructele sunt cumpărate de firme italiene și sunt procesate. De câștigat au însă și intermediarii, care le vând proaspete în piețe. Aici, în funcție de soi, cireșele se vând în această perioadă cu prețuri cuprinse între 8 lei și 14 lei pe kilogram”, mai spune sursa citată.