Ce efecte adverse pot avea copiii care sunt vaccinați? Andrei Baciu a spus-o clar

Andrei Baciu a declarat marți seara, la Digi24, că riscul apariției miocarditei la copii în urma administrării vaccinului anti-COVID este mult mai scăzut la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, care primesc o doză mică de ser.

„S-a constatat că la populaţia 5-11 ani această creştere a apariţiei miocarditei faţă de populaţia generală nu se mai constată, probabil şi graţie acestei concentraţii mai scăzute care conferă o reactivitate mai mică, dar totuşi suficient de multă protecţie”, a afirmat Andrei Baciu, marţi seară, la Digi 24.

De asemenea, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății a mai spus că miocardita care apare la cei mici după vaccinare este diferită de miocardita infecțioasă, despre care Andrei Baciu spune că este o ”patologie foarte serioasă”.

Riscul de apariție al efectelor adverse este scăzut

Pe de altă parte, Andrei Baciu spune că riscul ca, la două săptămâni după vaccinare, să apară reacții adverse este foarte scăzut.

„Aş aduce în discuţie subiectul inflamaţiei sistemice multiorgan, care apare la copii chiar şi după o infecţie uşoară, după o infecţie medie ca intensitate. Vaccinul existent şi-a demonstrat eficacitatea şi împotriva acestei forme de boală, care aparent nu are legătură directă cu trecerea prin boală, însă este o chestiune care apare la copii”, a adăugat Andrei Baciu.

El a precizat că efectele adverse care pot să apară în urma administrării serului anti-COVID la copii pot consta într-o „mică jenă, o mică durere, eventual o mică tumefacţie la locul injecţiei” sau, în unele cazuri, dureri musculare sau articulare ori „puţină febră”, care trec în scut timp.

Andrei Baciu a adăugat că la copii s-a demonstrat că vaccinul anti-COVID are o eficacitate ridicată, de peste 90%, împotriva tulpinilor circulante de SARS-CoV-2. Copiii cu vârste între 5 şi 11 ani primesc o treime din doza administrată unui adult.

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea celor mici

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, Valeriu Gheorghiță, a vorbit și el despre efectele vaccinării celor mici, pe fondul apariției diverselor informații care îi pot speria pe părinți.

”Am observat în spațiul public foarte multe informații inexacte, înșelătoare, care nu fac altceva decât să genereze emoții negative în rândul părinților. Vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate și autorizate pentru această grupă de vârstă 5- 1 ani sunt vaccinuri sigure, sunt vaccinuri eficiente, previn în peste 90% din cazuri îmbolnăvirile de COVID-19 și, de asemenea, previn în cea mai mare parte a cazurilor formele severe de boală și decesele. Trebuie să înțelegem că, în momentul de față, în România, din peste 7.000 de persoane spitalizate în unitățile sanitare aproape 10% sunt copii, sunt persoane sub 18 ani, de asemenea ei sunt 7 copii internați în Terapie intensivă din cele circa 650 de persoane care astăzi sunt în secțiile de ATI”, spune medicul militar.

El a adăugat că la grupa de vârstă 5-11 ani, rata de apariție a miocarditei a fost extrem de scăzută. De asemenea, medicul militar mai spune că, potrivit Centrului american de Prevenire și Control al Bolilor, cei sub 18 ani care au trecut prin COVID au un risc de două ori mai mare de a face diabet zaharat.

”Ştiu că toată lumea sau majoritatea se întreabă cât de sigure sunt vaccinurile în perspectiva riscului de miocardită. La grupa de vârstă 5-11 ani, rata de apariţie a miocarditei a fost de circa două cazuri la un milion de doze administrate, în condiţiile în care rata de sindrom inflamator multisistemic la copii este de 1 caz la circa 1.500 de infectări, lucru care este de departe mult mai complicat din perspectiva evoluţiei pe termen lung şi din perspectiva complicaţiilor pe care COVID-19 le poate avea la această vârstă fragedă.

Mai mult decât atât, Centrul american de Prevenire şi Control al Bolilor prezintă datele unui studiu care arată că cei sub 18 ani care au istoric de trecere prin COVID-19 au un risc de două ori mai mare, de două ori şi jumătate mai mare de a dezvolta în perioada următoare diabet zaharat.

Or, din acest punct de vedere, cred că nu trebuie să plecăm de la ideea că infecţia cu SARS-CoV-2 la copil evoluează ca o infecţie banală, o infecţie uşoară, fără risc de complicaţii. Este adevărat că marea majoritate a copiilor fac forme uşoare, fac forme inaparente clinic sau chiar asimptomatice, însă vedem că sunt situaţii în care evoluţia poate să fie nefavorabilă, cu risc de a face forme grave, mai ales în cazul celor care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice, cum sunt diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, bolile oncologice, bolile renale, toate acestea crescând riscul unor forme grave şi a unor complicaţii”, a fost declarația coordonatorului campaniei de vaccinare din România.

OMS nu recomandă doza booster pentru copii

În ultima perioadă a apărut o dezbatere cu privire la utilitatea vaccinării minorilor cu doza booster. State de pe glob, precum Israel, Ungaria sau SUA, au luat la nivel oficial o astfel de decizie. Ultimul stat european care a permis vaccinarea minorilor cu doza booster a fost Germania.

Și în România, chiar dacă situația este incertă, se acceptă vaccinarea copiilor de peste 12 ani cu doza booster. Controversa din spatele acestor decizii ține de faptul că Agenția Europeană pentru Medicamente nu a emis niciun document despre vaccinarea cu doza 3 a minorilor. Conform declarațiilor instituției, producătorii de vaccinuri n-au depus nici măcar documentele de aprobare pentru vaccinarea cu doza booster a tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

În acest context, coordonatoare științifică a OMS, Soumya Swaminathan, a oferit în timpul unei conferințe de presă o lămurire asupra subiectului: „Nu există în acest moment nicio dovadă că adolescenţii sănătoşi sau copiii sănătoşi au nevoie de boostere. Absolut nicio dovadă”, conform Reuters.

Vaccinarea copiilor cu doza 3 este inutilă

Ultimul val de infecții generat de Omicron a determinat mai multe state de pe glob să ia decizii, de această dată pe cont propriu, cu privire la vaccinarea populației. Vaccinarea minorilor a reprezentat o temă sensibilă pentru public, mai ales în România, iar acest lucru se vede prin statistici.

Reprezentanta OMS a readus aminte faptul că vaccinul a fost gândit în primul rând pentru a-i proteja pe cei vulnerabili, cei care pot face o formă severă a bolii sau chiar pot deceda din cauza sa. „Scopul este de a-i proteja pe cei mai vulnerabili, pe cei cu cel mai mare risc de boală severă şi de deces. Aceştia sunt populaţiile noastre vârstnice, persoanele imunocompromise şi cu boli subiacente, dar şi personalul medical”, explică Soumya Swaminathan.