Cel mai dinamic segment al pieţei imobiliare bucureştene în primul trimestru al anului 2009 a fost cel al apartamentelor din blocurile vechi, construite în perioada 1950–1989, potrivit unui raport al Coldwell Banker. Consultanţii companiei susţin că, datorită comprimării preţurilor, această perioadă este propice vânzării garsonierelor şi achiziţiei, cu banii obţinuţi, a unui apartament cu mai multe camere.

Faţă de perioada similară a anului trecut, în primele 3 luni ale anului proprietarii de astfel de apartamente au recurs la reduceri de până la 40-50%, din cauza lipsei cererii şi a accesului deosebit de greu al populaţiei la credite.

Potrivit consultanţilor Coldwell Banker, în acest moment se poate observa o cădere accentuată a preţurilor, chiar şi în zone precum cartierele Militari şi Drumul Taberei.

Scădere de până la 1.000 de euro/mp!

„Conştientizând că singura şansă pentru a tranzacţiona constă în ajustarea preţurilor, proprietarii nu au de ales. Astfel, preţurile pe metrul pătrat util au coborât la nivelul de 1.000 euro/mp pentru apartamentele cu 3 şi 4 camere şi 1.100-1.200 euro/mp pentru cele cu 2 camere, resprectiv pentru garsoniere”, declară Cătălin Şerbănescu – managing partner Colwell Banker Banu Manta.

Garsonierele rămân în continuare cele mai solicitate, motiv pentru care există o uşoară diferenţă de preţ, adaugă consultanţii de la Colwell Banker.

Diferenţe mici între diferitele tipuri de imobile

„Comprimarea preţurilor a determinat micşorarea diferenţelor de preţ între diferitele tipuri de apartamente. Putem spune, aşasar, că actualele condiţii de piaţă sunt favorabile proprietarilor care urmăresc să-şi schimbe garsonierele şi apartamentele compuse din 2 camere cu apartamente avand 3 sau 4 camere. Soluţia eficientă constă în efectuarea a două tranzacţii: vânzarea proprietăţii personale, după care achiziţia viitoarei proprietăţi”, a mai declarat Cătălin Şerbănescu.

Potrivit acestuia, şi în următoarele luni piaţa imobiliară din Capitală va fi susţinută tot de tranzacţii pe acest segment. De asemenea, preţurile ar putea coborî, însă nu la fel de abrut ca în ultimul trimestru.