În condițiile în care viitorul pandemiei este unul incert, o echipă de cercetare formată din matematicieni și oameni de știință din domeniul medical a analizat un model matematic care poate anticipa modul în care rata de transmitere, în schimbare, a COVID-19, poate influența procesul de transformare a virusului în unul similar virusul gripal, relatează NewsMedical.
Rezultatele cercetării au fost publicate pe medRxiv.org, la 11 februarie, sub titlul „ În mod paradoxal, creșterea transmiterii virale reduce ratele de progresie ale COVID-19 sever în timpul tranziției endemice.”
Echipa sud-coreeană, condusă de profesorul Jae Kyoung Kim de la Departamentul de Științe Matematice și profesorul Eui-Cheol Shin de la Școala de Științe Medicale și Inginerie, a folosit o nouă abordare prin împărțirea răspunsurilor imune umane la SARS-CoV-2 într-un termen mai scurt și un răspuns imun pe termen mai lung al celulelor T și aplicarea acestora într-un model matematic.
În plus, analiza s-a bazat pe faptul că, deși infecția revoluționară poate apărea frecvent, răspunsul imunitar al pacientului va fi stimulat după recuperarea după fiecare infecție revoluționară.
Rezultatele au arătat că într-un mediu cu o rată ridicată de vaccinare, deși cazurile de COVID-19 pot crește temporar atunci când rata de transmitere crește, raportul cazurilor critice ar scădea în cele din urmă. Astfel va scădea numărul total de cazuri critice și COVID-19 va putea fi considerat o boală respiratorie ușoară.
Studiul a anticipat ce se poate întâmpla în procesul de tranziție endemică a COVID-19
Condițiile în care numărul de cazuri poate crește includ relaxarea măsurilor de distanțare socială sau o creștere a variantelor cu rate de transmisie mai mari, cum ar fi varianta Omicron.
Această cercetare nu a luat în considerare caracteristica mai puțin virulentă a variantei Omicron, concentrându-se doar pe rezultatele ratei sale mari de transmitere, anticipând astfel ce se poate întâmpla în procesul de tranziție endemică a COVID-19.
Echipa de cercetare a subliniat limitările modelului matematic aplicat, cum ar fi neluarea în considerare a vârstei sau a pacienților cu anumite boli și a explicat că rezultatele studiului trebuie tratate cu atenție atunci când sunt comparate grupurile cu risc ridicat.
Datele trebuie interpretate cu prudență
În plus, deoarece sistemele medicale pot intra în colaps când numărul de cazuri crește brusc, acest studiu trebuie interpretat cu prudență și aplicat în consecință.
Echipa care a realizat studiul a subliniat că, pentru ca politicile care încurajează o revenire treptată la normalitate să reușească, este indispensabilă menținerea durabilă a sistemelor de sănătate publică.
„Am tras o concluzie intuitivă în mijlocul pandemiei, printr-un model matematic adecvat”, subliniind importanța aplicării modelelor matematice în cercetarea medicală, a declarat profesorul Kim.
Peste 5,88 milioane de morți
Pandemia a ucis oficial cel puțin 5.884.689 de persoane în întreaga lume, începând cu sfârșitul lunii decembrie 2019, potrivit AFP.
Statele Unite sunt țara cu cele mai multe decese (935.935), înaintea Braziliei (644.604) și a Indiei (512.109). Peru este, de asemenea țara cu cea cel mai mare număr de decese, în raport cu populația sa.
Organizația Mondială a Sănătății estimează, luând în considerare rata mare de mortalitate legată direct și indirect de Covid-19, că bilanțul pandemiei ar putea fi de două până la trei ori mai mare decât cel anunțat oficial.