Occidentul nu ar trebui să fie intimidat de Rusia, spune William Burns
În toamna anului 2022, SUA au trecut printr-o temere legată de amenințarea nucleară, când în cadrul CIA exista convingerea că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice pe câmpul de luptă din Ucraina. Această informație a fost dezvăluită sâmbătă de șeful Agenției, William Burns.
După această experiență, Burns consideră că liderii occidentali nu ar trebui să se lase intimidați de amenințările Kremlinului cu escaladarea nucleară. Mai mult, el sugerează că aceștia ar trebui să fie deschiși la posibilitatea de a permite utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru atacuri ucrainene în interiorul Rusiei, conform relatărilor din The Guardian.
„A fost un moment în toamna anului 2022 când cred că a existat un risc real de utilizare potenţială a armelor nucleare tactice” de către Rusia în Ucraina, a declarat Burns.
El crede însă că astfel de preocupări nu ar trebui luate prea în serios.
„Nu am crezut niciodată că ar trebui să fim intimidaţi în mod inutil de acest lucru”, a afirmat șeful CIA.
A existat temerea că Moscova ar pute recurge la utilizarea armelor nucleare
În acea perioadă din 2022, trupele ruse fuseseră alungate din nordul Ucrainei și abandonaseră Hersonul în sud, ceea ce a dus la temerea că Rusia ar putea recurge la utilizarea unei arme nucleare în cazul unei înfrângeri umilitoare. Totuși, linia frontului s-a stabilizat la scurt timp după aceste evenimente.
William Burns a dezvăluit că președintele SUA, Joe Biden, l-a însărcinat să transmită un avertisment direct lui Serghei Narîșkin, șeful serviciului rus de informații externe, în cadrul unei întâlniri desfășurate în Turcia în noiembrie 2022. Scopul acestei întâlniri a fost să se sublinieze clar consecințele unei eventuale escaladări nucleare. Burns a adăugat că o abordare similară este încă în vigoare.
Potrivit șefului CIA, acest episod arată că amenințările Moscovei nu ar trebui întotdeauna interpretate la modul literal.
Burns a făcut aceste declarații la Londra, alături de șeful MI6, în cadrul unui eveniment organizat de Financial Times.
„Putin este un bătăuş. El va continua să facă din când în când zgomot de sabie”, a spus el.
„Nu ne putem permite să ne lăsăm intimidaţi de acest zăngănit de sabie … trebuie să fim atenţi la el. SUA au oferit un sprijin enorm Ucrainei şi sunt sigur că preşedintele va lua în considerare şi alte modalităţi prin care îi putem sprijini”, a adăugat șeful CIA.
Îngrijorări privind escaladarea războiului din Ucraina
Veteranul șef al spionajului american a fost întrebat dacă există o excesivă îngrijorare la Washington și în alte capitale occidentale în legătură cu riscul de escaladare a războiului, în contextul posibilității ca rachetele Storm Shadow, o rachetă cu rază lungă de acțiune furnizată de Marea Britanie, să fie utilizate pe teritoriul Rusiei.
„Niciunul dintre noi nu ar trebui să trateze superficial riscurile escaladării”, a declarat Burns.
„Dar nu am crezut niciodată că ar trebui să fim intimidaţi în mod inutil de acest lucru”, a adăugat el.
Până în prezent, Casa Albă a fost extrem de rezervată în a permite utilizarea rachetelor Storm Shadow și a altor rachete cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS, fabricate în SUA, pe teritoriul Rusiei. Aceasta ezitare a avut loc în ciuda cererilor repetate din partea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, inclusiv în cursul zilei de vineri.