'Banca centrală a decis să treacă la un curs de schimb flotant de la 21 decembrie. Cursul de schimb al manatului va fi stabilit pe baza cererii şi ofertei pe piaţa forex', a anunţat instituţia într-un comunicat.
După această decizie, moneda acestei foste republici sovietice s-a depreciat cu 47,6% până la 1,55 manat pentru un dolar, faţă de 1,05 manat pentru un dolar anterior, şi cu 47,88% până la 1,68 manat pentru un euro.
Este a doua devalorizare suferită de moneda azeră în acest an, după ce în luna februarie Banca centrală a permis manatului să se devalorizeze cu 25%.
Petrolul şi gazele naturale sunt responsabile pentru 95% din exporturile Azerbaidjanului şi 75% din veniturile guvernamentale, ceea ce înseamnă că această republică din zona caspică este deosebit de vulnerabilă la un preţ scăzut al petrolului. Preţul barilului de petrol a scăzut cu aproape 70% după luna iunie 2014 şi în prezent se situează la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani.
Deprecierea monedei permite Azerbaidjanului să-şi menţină veniturile bugetare pentru că vânzările de hidrocarburi sunt realizate în dolari. În luna august a acestui an, Kazahstanul a trecut la un curs de schimb flotant, moneda sa naţională (tenge) pierzând 40% din valoare iar la începutul acestui an Turkmenistanul, o altă ţară cu rezerve mari de hidrocarburi, a decis să-şi devalorizeze moneda cu 20%.AGERPRES