Cea mai rară și valoroasă monedă românească
În anul 1868, România a încercat să emită prima sa monedă din aur, ca parte a eforturilor de a-și consolida sistemul monetar național. Această inițiativă a venit ca urmare a adoptării în 1867 a legii de înființare a sistemului monetar.
Potrivit lui Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), autoritățile române au comandat realizarea unor probe pentru viitoarea monedă, cunoscută astăzi sub numele de „polul din 1868”, cel mai probabil la Paris.
Designul și mesajul controversat al monedei
Polul din 1868 a avut un design remarcabil. Pe avers era efigia lui Carol I și inscripția „Carol I Domnul Românilor”, iar pe revers valoarea nominală de 20 de lei și anul emiterii, înconjurate de o cunună de stejar.
Cristian Popa explică faptul că acest design a fost considerat inacceptabil de Marile Puteri ale vremii, deoarece părea să transmită un mesaj de independență. Aceștia au interpretat titulatura „Domnul Românilor” ca fiind un mesaj adresat românilor care trăiau în teritorii aflate în afara granițelor de atunci ale României.
De ce nu a fost pusă în circulație?
Din cauza reacțiilor politice și pentru a evita un conflict diplomatic internațional, moneda nu a fost niciodată pusă în circulație. Potrivit lui Cristian Popa, doar 100-200 de exemplare au fost realizate.
O parte dintre ele ar fi fost oferite de Carol I unor monarhi europeni și altor personalități politice, iar restul, conform legendei, ar fi fost îngropate la temelia Castelului Peleș în 1875.
Polul din 1868, o comoară numismatică rară
Din cauza rarității sale, polul din 1868 este considerat una dintre cele mai mari rarități din numismatica românească. Există foarte puține exemplare, atât în colecții publice, cât și private.
În colecția Băncii Naționale a României (BNR) se află trei exemplare ale acestei monede, care pot fi admirate în cadrul tururilor ghidate organizate de Muzeul BNR.
Recent, o casă internațională de licitații a vândut un exemplar al polului din 1868 pentru suma impresionantă de 450.000 de dolari. Potrivit lui Cristian Popa, această tranzacție reconfirmă statutul monedei ca fiind cea mai scumpă și rară monedă românească, o adevărată comoară pentru colecționarii din întreaga lume.