Există mai mulți factori care diferențiază aceste două forme de monedă și fiecare are propriile sale avantaje și dezavantaje. Deci, ce sunt criptomoneda și moneda digitală și care este diferența dintre ele? Acest site explică pe înțelesul tututor tot ce ar trebui
știut.

Ce este criptomoneda

Criptomoneda este un tip de ban virtual, dar are propriile caracteristici, care o diferențiază clar de moneda digitală tipică. Criptomonedele reprezintă o formă de schimb și stocare între membrii unei comunități descentralizate, aceasta fiind și principala diferență față de o monedă digitală. Ele sunt guvernate de un algoritm sau o bază de date, cum ar fi renumitul „blockchain”.

Criptomonedele nu sunt ceva nou. Prima criptomonedă a fost lansată încă din 2009 și este cunoscută sub numele de Bitcoin. Până și cei care nu sunt pasionați de crypto, au auzit, cu siguranță, de Bitcoin, deoarece a devenit subiectul știrilor și dezbaterilor. Bitcoin a fost dezvoltat și lansat de un grup sau de un individ cu pseudonimul „Satoshi Nakamoto”.

Nici azi, nimeni nu știe identitatea reală a creatorilor Bitcoin. Fiecare criptomonedă de astăzi există pe un blockchain – un registru imuabil de date cronologice. Criptomonedele sunt, în general descentralizate, deși pot avea caracteristici centralizate. Descentralizarea se referă la un sistem care distribuie datele și puterea rețelei în mai multe puncte de conexiune sau noduri. Criptomonedele pot fi tranzacționate pe diverse platforme, în special pe burse. Schimburile de criptomonede pot fi centralizate sau descentralizate.

Unele dintre cele mai mari platforme de schimburi, cum ar fi Binance, Kraken și Coinbase, sunt centralizate. Dar există și câteva opțiuni descentralizate – Uniswap și Slingshot. Valoarea criptomonedelor poate varia în funcție de modul în care este garantată. Multe criptoactive majore, inclusiv Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Litecoin și BNB, se bazează pe un echilibru între cerere și ofertă pentru a menține valoarea.

Ce este moneda digitală

Moneda digitală este „o formă digitală a unei valute clasice sau „fiat”. Moneda digitală este mai mult un termen general care poate fi folosit pentru diverse active. Deși ați putea numi criptomonedă o monedă digitală, nu toate monedele digitale sunt criptomonede. Pe scurt, moneda digitală este orice activ fungibil care există doar online. Deși există dolari de hârtie care reprezintă dolari digitali, acești bani fizici nu sunt susținuți de niciun activ valoros (cum ar fi aurul sau argintul), astfel încât versiunile fizice și virtuale au doar valoare subiectivă. În acest caz, autoritatea emitentă primează.

Astfel, în India, the Reserve Bank of India este cea care emite o astfel de monedă digitală. De asemenea, yuanul digital din China este un echivalent în mediul digital al monedei naționale. În această categorie de monede digitale intră și „banii” din jocuri, folosiți pentru a cumpăra diverse obiecte și oricare astfel de monede care sunt controlate de către o autoritate.

Cea mai mare diferență dintre moneda digitală și criptomonedă este că cea din urmă va exista întotdeauna pe un blockchain, în timp ce prima nu. O monedă digitală nu are neapărat nevoie de un blockchain pentru a funcționa, deși tehnologia este potrivită pentru activele virtuale și comerțul acestora.