Peste câțiva ani, s-ar putea lansa moneda euro digitală

Moneda euro. Peste câțiva ani, s-ar putea lansa moneda euro digitală. Banca Centrală Europeană (BCE) a stabilit, miercurea trecută, un program pilot pentru crearea unei monede euro digitale.

De ceva vreme, câteva state au introdus deja monede digitale ale băncilor centrale (CBDC). China testează un prototip de yuan virtual, iar India se pregăteşte pentru un program pilot. În plus, aproximativ 130 de state, ce reprezentă 98% din economia globală, explorează, acum. piața criptomonedelor.

Potrivit agenției de presă Reuters, CBDC-urile vor moderniza plăţile, fiind o alternativă la banii cash.

„Planul BCE este foarte important şi o mare parte din restul lumii urmăreşte acest lucru îndeaproape. Este una dintre cele mai mari bănci centrale, aşa că dacă vine cu răspunsuri la problemele de confidenţialitate şi securitate cibernetică şi capacitatea de a o folosi offline, va avea o mare influenţă”, a explicat Josh Lipsky, omul care conduce un monitor global CBDC la Atlantic Council.

„Ea va ajuta moneda în viitor şi va reduce dependenţa excesivă de sistemele de plată bazate pe cardurile de credit din SUA”, a adăugat Fabio Panetta, membrul al Comitetului Executiv al BCE, care supraveghează activitatea băncii legată de euro digital.

„Acest lucru, împreună cu alegerile tehnologice pe care le fac BCE şi India, ar putea începe să definească un standard mondial, aşa cum a făcut VHS la începutul erei casetelor video. Întrebarea generală despre dezvoltarea CBDC-urilor este cum îmbunătăţeşte acest lucru sistemul financiar? Despre asta este vorba”, a completat Lipsky de la Atlantic Council.

În octombrie 2023, Fondul Monetar Internațional (FMI) ajută zeci de state care au planuri CBDC. În curând, va publica și un ghid de utilizare.

De asemenea, FMI construieşte platforma „XC”, menită să proceseze sau să deconteze tranzacţiile CBDC, a anunțat Bo Li, director general adjunct al FMI.

Bancherii comerciali sunt îngrijorați de posibilele pierderi de depozite

Totuși, bancherii comerciali sunt îngrijorați de posibilele pierderi de depozite deoarece oamenii și-ar putea muta banii în conturile băncilor centrale. În același timp, statele în curs de dezvoltare sunt îngrijorate că un dolar american, un euro sau un yuan digital uşor accesibil ar putea periclita sistemele lor.

„Nu este încă clar care este lucrul care ar putea fi făcut cu un CBDC de retail care nu ar putea fi replicat şi cu banii băncilor comerciale. Este posibil să încălcaţi o parte din unicitatea banilor.

Semnalizez riscul unui sistem cu două niveluri, dacă CBDC-urilor li se vor permite funcţionalităţi sau reguli de dezvăluire a datelor diferite de conturile bancare”, susține directorul general al tehnologiilor avansate al Barclays, Lee Braine.