În ceea ce priveşte moneda americană, dolarul se situa în jurul valorii de 3,3188 – 3,190 lei/dolar. La cumpărare dolarul atingea 3,3251 lei.

La sfârşitul săptămânii trecute, euro a fost cotat pe piaţa interbancară la 4,4 lei, după căderea Guvernului Ungureanu în urma moţiunii de cenzură, nivel apropiat de maximul din iunie 2010 când România a adoptat măsuri de austeritate fără precedent. Euro a crescut vineri încă de la deschiderea şedinţei pe piaţa interbancară, spre 4,38 lei, pe fondul unor aştepări privind trecerea moţiunii de cenzură şi al schimbării Guvernului. La deschiderea şedinţei, euro a fost cotat la 4,3770 – 4,38 lei, uşor peste ultimele cotaţii de joi, de 4,3740 – 4,3760 lei/euro.
În iunie 2010, euro a fost cotat la 4,4010 lei pe piaţa interbancară. Sentimentul negativ din acea perioadă a avut la baza majorarea TVA de la 19% la 24% şi incertitudinile legate de acordul cu FMI, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate propuse de Guvern. La ora 16.00, pe piaţa interbancară cotaţiile coborâseră la 4,39 lei, posibil în urma unor intervenţii ale Băncii Naţionale, despre care dealerii spun că ar fi menţinut cotaţiile sub 4,38 lei în zilele anterioare.

Reamintim că, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat recent că cursul leu/euro este insensibil de obicei la turbulenţe politice, la momente de genul moţiune de cenzură împotriva Guvernului.
SURSA: Agerpres

‘Cursul a început de foarte sus la începutul lunii. Pe urmă au fost fluctuaţii, ca pe o piaţă ideală. Asta îi place pieţei, oricărei pieţe, dar mai ales unei pieţe valutare, să aibă zig-zag. În perioada următoare aş dori aceeaşi mişcare în zig-zag. S-ar putea să avem şi mişcări liniare, nu neapărat în zig-zag. Piaţa acum are stabilitate şi rămâne cu această stabilitate’, a spus Vasilescu.