O criză valutară cum nu s-a mai văzut de aproape 20 de ani a aruncat economia Indoneziei în vrie. În iulie a.c. exporturile ţării au căzut cu 19,2%, în timp ce importurile s-au prăbuşit cu 28,4%, mai mult decât dublu faţă de consensul estimărilor, transmite Zero Hedge citând date Haver Analytics. Este un şoc resimţit de economie după cea mai importantă depreciere a rupiei locale de la criza asiatică din 1997-1998 încoace. Cursul de schimb raportat la moneda americană indică un nivel de 13.941,30 rupii pentru un dolar, o slăbire la jumătate faţă de valorile de tranzacţionare de la jumătatea anului 2011, conform graficului furnizat de terminalul Bloomberg.
Banca centrală a Indoneziei a menţinut dobânda de intervenţie la 7,5%, fiind în continuare bântuită de dilema între a deprecia moneda pentru favorizarea exporturile şi temerile faţă de o explozie a inflaţiei pe plan intern. Un raport al băncii britanice Barclays indică o menţinere a ratei de dobândă până la sfârşitul anului pe fondul actualelor necunoscute. Toru Nishihama de la Dai-ichi Life Research Institute din Japonia afirmă că banca centrală nici nu îşi mai permite o nouă relxare pe fondul presiunilor inflaţioniste deja existente în economia locală.
Până una alta, slăbirea rupiei afectează comerţul internaţional al ţării. Importurile de materii prime au căzut cu 24%, în timp ce exporturile producţiei manufacturiere a ţării s-au contractat cu 7,1%, iar cele de ulei de palmier au coborât cu 2,4%. Livrările de petrol şi gaze au scăzut, de asemenea, cu 8%.