Monedele românești vechi ajung să fie apreciate chiar și peste hotare. Acest lucru s-a întâmplat cu și cu o monedă românească care datează din anul 1939, moment în care au fost celebrați 100 de ani de la nașterea lui Carol al II-lea.
Moneda a ajuns la o casă de licitații din Germania unde a fost vândut pentru suma de 130.000 de euro.
Menționăm că aceasta are o poveste aparte. Moneda vândută evocă era unei stabilități economice, dar și a unei culturi înfloritoare, în ciuda crizei economice mondiale.
Cum arată moneda romanesca vândută cu 130.000 de euro?
În ceea ce privește aspectul monedei, pe aceasta apare monograma regelui Carol al II-lea, conform muzeugalerie.ro. Până la momentul licitației care a avut loc în Germania, estimările arătau că moneda putea fi vândută pentru suma de 125.000 de euro.
Pe de altă parte, în cadrul licitației, o persoană a plătit 130.000 de euro pentru a o putea achiziționa, valoarea ei întrecând așteptările specialiștilor din domeniu.
Bulgaria va trece la moneda euro
Menționăm faptul că schimbări majore au loc chiar în prezent în ceea ce privește moneda euro. Bulgaria, țara vecină cu România se pregătește deja să renunțe la leva și să treacă la moneda europeană.
Anunțul a fost făcut de vicepremierul Asen Vasilev în această săptămână. Oficialul bulgar a precizat că s-a decis ca data introducerii monedei euro să rămână 1 ianuarie 2024, iar planul să fie dezbătut în parlament.
„1 ianuarie 2024 este data”, a explicat ministrul.
Totodată, el a mai explicat și care sunt următorii pași în acest sens, adăugând că procesul necesită o mare responsabilitate.
Planurile Bulgariei pentru trecerea la moneda euro
„Primul nostru pas este să cădem de acord asupra planului la nivelul consiliului de coaliţie, după care, presupun că va ajunge în parlament. Dar nu există nicio dezbatere despre dată. Acest lucru a fost acceptat de guvernul anterior, aşa că noi ne mişcăm după datele stabilite.
În ceea ce priveşte modul în care avansăm, mesajul meu către Parlamentul bulgar şi în special către partenerii de coaliţie este să arătăm o mare responsabilitate pentru acest proces, astfel încât să se poată desfăşura cât mai repede posibil”, a menţionat Lorer.