Monedele digitale au intrat în atenția ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, care are în plan o monitorizare mai atentă a acestui domeniu. Ministrul este de părere că trebuie făcută o analiză „împreună cu mediul de afaceri, cu toți cei care sunt implicați”.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a declarat miercuri că este nevoie de o analiză în ceea ce privește activele digitale. Acesta a dat de înțeles că statul va stabili un cadru legal pentru a monitoriza mai eficient acest domeniu în vederea impozitării.
„E nevoie de o analiză pe regimul fiscal. Lumea s-a schimbat față de 2015. Avem foarte multă lume digitală, monede digitale. Avem comerț digital și el va evolua. Ceea ce vedem acum, vă asigur că în 2025 va fi cu totul altfel. Viteza de schimbare este atât de mare încât inclusiv comerțul va fi restructurat la nivel mondial. Eu am mai spus lucrul ăsta, dar las realitatea să ne surprindă.
Evident că este nevoie de o analiză pe regimul fiscal, împreună cu mediul de afaceri, cu toți cei care sunt implicați. Unii vor spune că pierd pentru că ‘mă impozitezi’. Eu vreau să găsim înainte o reglementare în care să existați astfel încât să nu mai pierdeți. Înainte de impozitare.
Zona crypto de exemplu, este o zonă volatilă, extrem de volatilă. Avem lacrimi sau zâmbete, ne facem milionari peste noapte sau ‘loseri’ peste noapte. Trebuie făcută analiza asta. Și pe partea de comerț, și pe partea de curierat. Noi comandăm foarte mult, nu știm cine și cum aduce, dacă se plătesc taxe sau nu”, a declarat ministrul Adrian Câciu, pentru B1 TV, miercuri seara.
Țările europene testează plățile cu monede digitale
Printre primele țări care testează plățile cu monede digitale este Elveția. Banca Centrală și-a propus să „ridice embargoul” asupra monedelor digitale, iar Elveția a început experimentarea tranzacțiilor.
Banca Națională a Elveției a anunțat că a folosit cu succes monede digitale pentru a realiza tranzacții între cinci bănci comerciale. Este cel mai recent „experiment” european în materie de finanțe digitale. Proiectul poartă numele de „Helvetia” și ar putea duce la introducerea monedelor digitale în rândul activelor acceptate de băncile elvețiene.
Elveția este oricum unul dintre pionierii monedelor digitale naționale. „Monedă Digitală a Băncii Centrale” sau CBDC (de la acronimul din limba engleză a „central bank digital currency”) face referire la emiterea unei monede digitale de către banca centrală a unui stat. Astfel de experimente au loc și în Statele Unite ale Americii, dar și în China, unde se așteaptă ca acest tip de tranzacții să devină din ce în ce mai populare în următoarea perioadă.