Veștile nu sunt deloc bune pentru Moscova. Situația din Kursk și decizia Mongoliei, arată, încă o dată, că Vladimir Putin a calculat greșit în încercarea sa de a cuceri Ucraina, scrie Daniel Markind într-un comentariu publicat de Forbes. Redăm mai jos editorialul său.
Mongolia răsucește cuțitul în rana lui Vladimir Putin
Veștile nu sunt deloc bune pentru Moscova. Situația din Kursk și decizia Mongoliei, arată, încă o dată, că Vladimir Putin a calculat greșit în încercarea sa de a cuceri Ucraina, scrie Daniel Markind într-un comentariu publicat de Forbes. Redăm mai jos editorialul său.
În timp ce Vladimir Putin trebuie să se ocupe de prima invazie militare a teritoriului rus, din 1941, Mongolia i-a administrat o lovitură economică, la care, probabil, nu se aștepta. În planul economic pe patru ani, Mongolia nu a inclus nicio finanțare pentru conducta de gaze naturale Power of Siberia-2, care trebuia să lege Rusia de China.
Gazprom, gigantul energetic rus, a estimat că noua conductă ar putea livra 1,8 trilioane metri cubi de gaz natural pe an Chinei, ceea ce cu siguranță ar fi ajutat Rusia să compenseze o parte din cota de piață pe care a pierdut-o în Europa în urma sancțiunilor occidentale.
Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a sugerat că proiectul este încă pe drumul cel bun și că se discută diferite roluri pentru Mongolia, inclusiv utilizarea potențială a unei părți din veniturile din gaze naturale pentru dezvoltarea economică a țării. Este clar că specificul construcției conductei este încă în fazele preliminare, aparent fără un acord real cu privire la modul în care va avansa.
Problema nevralgică a lui Putin: Power of Siberia-2
Acest lucru îi pune pe președintele rus Vladimir Putin în fața unei probleme majore. Cu forțele armate lovite în multe zone din cauza agresiunii neașteptate a Ucrainei și cu Crimeea aproape blocată din cauza bombardamentelor ucrainene, Rusia are nevoie de arme și forță de muncă chiar acum.
Prima conductă, numită Power of Siberia, a început să livreze gaze naturale în nordul Chinei în 2019. Acea conductă trece pe partea de est a țării, pe lângă Beijing și până la Shanghai. Ultima porțiune este programată să înceapă livrările în 2025.
A doua conductă urma să traverseze Mongolia (și capitala sa Ulaanbaatar) și să acceseze China la nord-vest de Beijing. Cu toate acestea, fără participarea Mongoliei, conducta ar trebui redirecționată spre est, ocolind multe orașe chinezești importante.
Există informații conform cărora China este îngrijorată de încercarea Gazprom de a controla partea sa din conductă – aproximativ o treime din ruta totală – care ar urma să traverseze Mongolia.
Veștile proaste vin una după alta
În ochii Beijingului, asta ar oferi Moscovei un control prea mare. Deoarece Beijingul consideră că nu va avea nevoie de gaze până în jurul anului 2030, China nu se grăbește să accelereze proiectul. Din nou, este o veste și mai proastă pentru Putin, deoarece cifrele publicate la începutul anului arată că vânzările de gaze naturale către China nu au compensat piețele pierdute din Europa.
Asta se întâmplă în timp ce rubla rusă are probleme mari pe piețele mondiale, după ce a pierdut aproximativ 8% din valoare în doar o lună și a revenit la nivelurile de la sfârșitul verii 2023.
Aceleași greșeli ca ale americanilor în războiul din Vietnam
Președintele Putin pare să facă multe dintre greșelile pe care le-au făcut Statele Unite în timpul războiului din Vietnam, cum ar fi băgarea țării într-un război fără a fi sincer în fața publicului și întârzierea trecerii la o economie de război.
Eufemismul folosit de Rusia conform căruia căruia războiul din Ucraina nu este un război real, ci doar o „operațiune militară specială” este un exemplu al acestei încurcături intenționate.
Din păcate, după cum Lyndon Johnson a aflat târziu, legile economiei nu se lasă deoparte în favoarea retoricii, în timp ce conducerea unei țări continuă să-și mintă cetățenii cu privire la succesul „operațiunilor militare speciale”.
Rusia pare să se uite la rate de creștere pe termen lung la mai puțin de 1%, pierderea estimată a veniturilor din energie jucând un rol important în subminarea capitalului necesar producției economice (inclusiv de război). Per total, nu este un scenariu roz pentru un Moscova, iar știrile din Mongolia arată, încă o dată, că Vladimir Putin a calculat greșit încercarea sa de a cuceri Ucraina.