Pe agenda evenimentului a fost inclusă și o dezbatere cu tema Configurarea Spațiului european al educației și a viitorului cadru strategic pentru cooperare europeană în educație și formare, conform unui comunicat.
Implementarea unei noi viziuni în domeniul educației și formării
În intervenția sa, Monica Cristina Anisie s-a referit la rolul relevant jucat de cooperarea europeană din perspectiva implementării unei noi viziuni în domeniul educației și formării, în contextul provocărilor fără precedent cu care se confruntă întreaga societate.
Ministrul educației și cercetării a subliniat, totodată, importanța inițiativei de creare a unui Spațiu european al educației până în anul 2025, a creșterii rezilienței sistemelor de educație, precum și a consolidării unor sisteme de educație și formare eficiente, incluzive și de calitate, care să ofere oportunități egale de dezvoltare a potențialului fiecărei persoane.
Întărirea valorilor europene comune
În același timp, ministrul român a subliniat însemnătatea întăririi valorilor europene comune, exprimându-și solidaritatea cu victimele atacurilor teroriste din Europa.
Precizăm că, în marja reuniunii informale a miniștrilor educației, a avut loc un eveniment simbolic, în cadrul căruia a fost adoptată Declarația de la Osnabrück, prin care statele membre reconfirmă educația și formarea profesională ca domenii politice prioritare pentru cooperarea europeană, este transmis în comunicat.
Documentul a fost lansat de Comisia Europeană și a fost negociat sub egida Președinției rotative a Germaniei la Consiliul Uniunii Europene (1 iulie – 31 decembrie 2020).