Monica Anisie a semnat ordinul! Revoluție în sistemul de învățământ din România. Ce s-a decis

Părinții și copiii din România au parte de o veste importantă din partea Ministerului Educației și Cercetării. Monica Anisie a dat mână liberă școlilor.

Update: Minsiterul Educației și Cercetării a cerut un drept la replică și a explicat că ministrul Educației, Monica Anisie, nu a semnat niciun ordin în care să fie precizat faptul că școlile din România vor putea decide singure varianta de plan-cadru pe care să-și fundamenteze organizarea procesului instructiv-educativ.

După definitivarea propunerilor de plan-cadru în grupurile de lucru și validarea lor de către comisia de specialitate, acestea vor fi supuse consultării publice și discutate cu partenerii de dialog social. Prin urmare, numai după ce aceste etape vor fi parcurse, ministrul educației și cercetării va aproba variantele finale prin ordin.

Concret, Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a dat mână liberă școlilor din România să decidă singure varianta de lucru după care își vor desfășura activitățile. Această măsură va intra în vigoare de anul viitor.

Potrivit ministerului se pregătesc patru scenarii ăentru clasele V-VII iar unitățile de învățământ vor putea să își aleagă singure scenariul după care vor funcționa.

Mai mult decât atât, școlile ar putea să decidă și numărul de ore dar și materiile pe care urmează să le predea.

Se dorește legea promulgată de Klaus Iohannis

La ora actuală, ministerul condus de Monica Anisie lucrează la noile planuri-cadrul pentru a aduce schema de învățământ cât mai aproape de legea promulgată de Klaus Iohannis în 2018.

Această lege prevede un număr de maxim 25 de ore pe săptămână pentru elevii din gimnaziu.

Potrivit Digi24, în momentul în care grupul de lucru din minister va finaliza cele 4 variante pentru clasele V-VIII, atunci ministerul ar putea lăsa școlilor să își aleagă singure varianta de lucru după care vor merge de acum înainte.

Structura anului școlar următor s-ar putea schimba

Potrivit ministerului, vacanța de primăvară va fi fracționată din cauza perioadei în care vor avea loc Sărbătorile Pascale.

Așadar, vacanțele elevilor vor fi programate astfel:

  • vacanța de iarnă (23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021),
  • cea intersemestrială (30 ianuarie – 7 februarie 2021),
  • vacanța de primăvară, Paştele Catolic (2 – 11 aprilie),
  • Paştele Ortodox (30 aprilie – 9 mai),
  • vacanța de vară (18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului școlar 2021-2022)

Elevii din învăţământul primar şi preşcolar vor beneficia de vacanţă în perioada 24 octombrie, după finalizarea cursurilor, până luni, 2 noiembrie.