Ministrul Educației a precizat că şcolile pot achiziţiona echipamente electronice care să asigure buna desfăşurare a orelor online, pe care le pot deconta din fonduri europene. Tabletele achiziționate de minister sunt conectate la internet şi cu internetul plătit pentru doi ani de zile, a explicat Anisie.
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, miercuri, la Focşani, că 82.000 de tablete cu internet plătit pentru doi ani sunt gata să plece către unităţile de învăţâmânt care încep şcoala în scenariul roşu.
„Sunt deja 82.000 de tablete gata să plece către unităţile de învăţâmânt care se află în scenariul roşu. Avem un operator economic care a câştigat licitaţia realizată de către ONAC. (…) Tabletele pe care le-am achiziţionat sunt conectate la internet şi cu internetul plătit pentru doi ani de zile”, a spus Anisie.
Școlile pot achiziţiona echipamente electronice
Ministrul a precizat că şcolile pot achiziţiona echipamente electronice care să asigure buna desfăşurare a orelor online, pe care le pot deconta din fonduri europene.
„Fiecare unitate de învăţâmânt, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) sau cu autoritatea publică, poate să facă achiziţii care să fie decontate pe fonduri europene. Guvernul României a alocat 175 de milioane de euro pentru achiziţii de echipamente electronice, echipamente sanitare, dar şi containere sanitare, acolo unde sunt unităţi de învăţâmânt care nu au toaletele în interiorul unităţii”, a declarat Monica Anisie.
Potrivit acesteia, necesarul de profesori pentru anul şcolar 2020 – 2021 este asigurat la acest moment, iar conţinutul lecţiilor de la clasă rămâne „şi la latitudinea cadrelor didactice”.
”Programa şcolară prevede formarea de competenţe cheie”
„Necesarul de profesori este asigurat de fiecare IŞJ şi de către unităţile de învăţâmânt. În momentul în care există un cadru didactic care nu mai poate continua activitatea în şcoală, fiecare inspectorat şcolar face solicitare la Ministerul Educaţiei şi noi vom asigura cadrul legislativ în aşa fel încât să se poată face lecţii cu profesori suplinitori.
Programa şcolară prevede formarea de competenţe cheie. Ceea ce reprezintă conţinuturi, acestea sunt şi la latitudinea cadrului didactic. Totul este ca la finalul anului şcolar să fie atinse toate competenţele, nu neapărat să fie realizate toate conţinuturile. Competenţele sunt importante”, a afirmat Anisie.
Ministrul Educaţiei s-a aflat, miercuri, într-o vizită de lucru la Focşani, unde s-a întâlnit cu directorii unităţilor şcolare din judeţ, cu inspectorii şcolari şi a fost prezentă la semnarea unui contract pentru demararea lucrărilor finanţate prin CNI pentru un Centru de Ştiinţe Aplicate la Colegiul Unirea din Focşani.