Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a declarat marţi că examenele de titularizare vor fi reluate la finalul stării de alertă, însă cele pentru definitivat vor avea loc în luna iulie.
„Examenul de titularizare a fost suspendat până la momentul încetării stării de alertă. Cadrul legal impunea Ministerului Educaţiei să ia această măsură. După cum bine se ştie, prin Legea 55 a fost introdus de grupul parlamentar PSD un articol, articolul 27 alineatul 3, prin care s-a impus autorităţii publice sau instituţiei publice să nu mai poate organiza niciun fel de concurs.
Asta a însemnat să suspendăm acest examen de titularizare pentru profesori şi imediat ce va înceta starea de alertă şi vom avea posibilitatea susţinerii acestui examen, o să îl susţinem. Aş vrea însă să spun cadrelor didactice că examenul pentru definitivare în învăţământ rămâne valabil şi se va susţine în data de 22 iulie. Este important, profesorii trebuie să ştie că vom continua cu examenul pentru definitivat şi examenele pentru gradele didactice”, a declarat Monica Anisie la Realitatea Plus.
Senatul a adoptat azi un amendament în această privință
Amintim că, Senatul a adoptat cu amendamente, marţi, în calitate de for legislativ decizional, OUG 58/2020 privind luarea unor măsuri pentru buna funcţionare a sistemului de învăţământ, astfel că în perioada stării de alertă pot fi organizate concursurile de titularizare în învăţământul preuniversitar şi cele de ocupare a posturilor din învăţământul universitar.
În favoarea OUG amendate au votat 129 de senatori.
Potrivit senatorului PSD Mihnea Costoiu, prin amendamentul său propus în Comisia de învăţământ şi însuşit, marţi, de plenul Senatului, a fost completat art. 27 alin. 3 din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, potrivit căruia „pe durata stării de alertă, în instituţiile şi autorităţile publice, se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcţiilor vacante şi temporar vacante, cu excepţia celor prevăzute la alin. (1) şi (2), precum şi la art. 11 şi 12, precum şi posturile de predare vacante din unităţile de învăţământ preuniversitar şi a posturilor şi funcţiilor vacante din instituţiile de învăţământ superior, institutele de cercetare, Academia Română şi academiile de ramură”.
Ordonanţa vizează stabilirea unor măsuri privind buna funcţionare a sistemului de învăţământ pentru asigurarea continuităţii procesului de învăţământ pe durata stării de urgenţă, completată marţi, în şedinţa de plen a Senatului, şi cu starea de alertă, până la eliminarea restricţiilor privind adunările publice, astfel încât procesul de învăţământ să se poată realiza şi în modul online.
Şedinţa plenului Senatului de marţi s-a desfăşurat cu o prezenţă restrânsă în sală, de aproximativ 25 de senatori, majoritatea lucrând de la distanţă.
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea