Fostul ministru al Muncii în guvernarea PSD, Lia Olguța Vasilescu, o taxează extrem de dur pe Monica Anisie, ministrul Educației, cu privire la majorarea sau, mai precis, la decizia Guvernului de a nu crește salariile profesorilor începând cu data de 1 septembrie 2010.
Olguța Vasilescu se leagă de o postare făcută de Anisie pe Facebook, în care îi acuză pe cei de la PSD că ”fac propagandă mincinoasă” atunci când îi avertizează pe profesori că Guvernul liberal nu le va crește pensiile.
Asigurările date de Anisie
”Stimați colegi din sistemul de educație! Vă asigur că, în ciuda propagandei mincinoase a PSD, bugetul Ministerului Educației și Cercetării cuprinde sumele de bani necesare pentru creșterile salariale din 2020.
Orice alte informații apărute în spațiul public sunt tendențioase și au rolul să manipuleze opinia publică!”, scrisese Anisie pe pagina sa de socializare.
Doar că rectificarea bugetară realizată săptămâna trecută de ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, nu a prevăzut și respectarea legii care prevedea majorarea cu a salariilor profesorilor, începând cu 1 septembrie.
Cadrele didactice ar fi trebuit să primească de la 1 septembrie 2020 restul creșterilor salariale până la grilă prevăzută de Legea 153/2017.
Guvernul Orban a amânat însă această măsură cu un an de zile, pentru septembrie 2021.
”Nici nu știti ce pierdeți”
”Ia uite-o cum ne făcea mincinoși… Câtă siguranță pe ea, câte asigurări… Noi nu am spus niciodată că nu sunt bani. Noi am spus că nu vor sa îi dea… Mai votați-i că nici nu știti ce pierdeți.”, a scris luni Lia Olguța Vasilescu, cu privire la asigurările date de Monica Anisie.
Ministrul de Finanţe a precizat că actuala rectificare bugetară se bazează pe o contracţie a economiei de 3,8% pentru anul curent, „o estimare care s-a înrăutăţit faţă de estimarea iniţială”, două puncte procentuale venind din cele două luni în care economia a fost închisă.
„Rectificarea bugetară vine într-un moment în care avem şi informaţiile despre dinamica economiei din trimestrul II, care arată clar că economia în trimestrul II a încetinit, dar în acelaşi timp păstrează oarecum estimările recente pe care le aveam de la Comisia Naţională de Prognoză.
Rectificarea ia în calcul o contracţie a economiei în 2020 de 3,8%, o estimare care s-a înrăutăţit faţă de estimarea iniţială, dar aceste două puncte procentuale vin din cele două luni în care economia a fost închisă.
Relativ la ce se întâmplă în restul Europei, unde avem o medie a scăderii de 14%, România cu 10% este totuşi mai bine. De aici pornim cu această rectificare”, a menţionat Florin Cîţu.