Urmatoarea perioada ne va arata daca Monica Macovei, aflata in razboi cu aproape toate partidele, nu cumva a inaintat prea repede si, precum cavaleria de altadata, pierzand contactul cu trupele, risca sa fie macelarita de catre inamici.

Capital: V-ati intors de la Bruxelles. Ce teme pentru acasa ne-au mai dat ?


Monica Macovei: Prima intrebare pe care mi-au pus-o comisarii Frattini si Ollie Rehn a fost cu privire la soarta DNA. Le-am spus ca presedintele a trimis actul normativ inapoi in Parlament cu cele trei modificari pe care le-am prezentat comisarilor. Le-am spus ca sunt acceptabile si ca atare, in acest moment, sunt multumiti. Tot ceea ce ii intereseaza este ca DNA sa continue sa existe si sa lucreze.
La Bruxelles am fost impreuna cu presedintele CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) – care s-a intors cu un mesaj: sa colaboreze cu Ministerul Justitiei si cu mine.

Capital: Ce s-ar putea face pentru ca CSM sa va ajute la reforma?


Monica Macovei: Sunt lucruri noi, multe, care au venit asa, deodata, s-au pravalit peste CSM. In fine, lucrurile incep sa se schimbe, dar nu asa de repede pe cat mi-as dori-o, ce-i drept. Eu am un ritm mai rapid decat multa lume.

Capital: DNA sau PNA?


Monica Macovei: In acel vot din Senat nu a existat vointa politica sau a fost, poate, un accident determinat de absenteism. Ma bucur ca presedintele s-a implicat, am reusit sa stabilizam aceasta institutie, care nu putea lucra cu un mare semn de intrebare asupra existentei si competentelor sale. DNA va fi mai bine integrat in Parchetul de pe langa Inalta Curte. De asemenea, agentia care va verifica declaratiile de avere va fi o structura cu personalitate juridica pe langa ANAF…

Capital: Cand o sa functioneze agentia?


Monica Macovei: De saptamana viitoare incepem dezbaterea. Va verifica declaratiile de avere, din oficiu sau pe baza unor sesizari, incompatibilitatile si conflictele de interese. Problema care se ridica este cine va aplica sanctiunile.

Capital: Cum resimtiti lipsa unui sprijin politic?


Monica Macovei: Eu nu ma gandesc daca am sprijin politic sau nu atunci cand fac ceva. stiu ca am sprijinul oamenilor, al opiniei publice. Oamenii vor sa ne luptam cu coruptia, sa avem o justitie independenta si pentru mine acest lucru este suficient. Cred ca am si sprijinul Guvernului, dar, daca sunt unii care ma sprijina mai putin, eu gandesc ca ei au o problema. Sprijinul presedintelui il am! si e foarte important.

Capital: Au fost mai multe declaratii nefavorabile ale premierului Tariceanu.


Monica Macovei: Nu stiu ce anume a determinat iesirile premierului. Pe mine nu m-au afectat. Am un drum pe care merg. Ma critica multa lume, ma antipatizeaza multi. Nu consider ca este un blocaj in ceea ce am eu de facut. Am sprijin in Guvern pentru proiectele cu care merg. Dar sunt si proiecte de legi unde rezistenta celor din Guvern este mai mare.

Capital: Cum ar fi?


Monica Macovei: Legea finantarii partidelor politice, care inca nu a ajuns la Guvern, acum o discutam cu reprezentantii partidelor, deci nu stiu ce sa va spun aici, cum va fi primita.

Capital: Sunt oameni pe care va bazati mai mult in Guvern sau sunt toti la fel?


Monica Macovei: N-am avut o opozitie vadita din partea nimanui. Un singur proiect a facut un soi de ping-pong intre mine si ministrul Finantelor. O parte din liberali l-au sustinut pe Sebastian Vladescu. Este vorba de proiectul de desfiintare a magazinelor duty-free de la frontierele rutiere. Noi am initiat un astfel de proiect, Finantele au afirmat ca ei trebuie sa fie initiatorul.


Capital: Ar trebui sa se teama oamenii de afaceri de justitie?


Monica Macovei: Nu are nimeni interes sa faca o campanie impotriva oamenilor de afaceri.

Capital: Totusi, o mare parte dintre ei asa percep lucrurile…


Monica Macovei: stiti ce se intampla? Avocatii lui Patriciu au facut multe plangeri, dupa cum stiti ministerul nu e competent sa rezolve aceste probleme, CSM face verificari. Este o presiune mediatica asupra judecatorilor si procurorilor, sunt dosare mari si ei nu au mai avut asa ceva.

Capital: Patriciu a dat statul in judecata si a solicitat daune foarte mari. Ar putea sa castige.
Monica Macovei: A cerut o amanare si i s-a dat, nu s-a judecat. Sunt chestiuni firesti care se intampla in aceste vremuri, nu poti face reforma numai pocnind din degete.


Haideti sa vedem rezultatul, nu pot sa ma pronunt. Oricum, eu am solicitat Guvernului sa nu faca o intelegere amiabila, pentru ca intai s-a adresat Guvernului in acest sens, solicitand o suma de bani….

Capital: De ce ati solicitat sa nu se accepte intelegerea ?


Monica Macovei: Pentru ca este un proces in curs, e ca si cum ai da solutia, ai da-o la nivel politic. Daca tu accepti sa platesti despagubiri pentru ca au gresit procurorii sau ca s-au facut prea multe controale la Rompetrol, inseamna ca ai dat tu verdictul la nivel politic. Nu se poate asa ceva.

Capital: Ati accepta sa fiti avocatul lui Patriciu, in cazul in care nu ati fi ministru?


Monica Macovei: Eu mi-am ales drumul meu. si cat am practicat avocatura nu am luat decat cazuri de drepturile omului. N-as face asta pentru ca merg pe drumul meu.

Capital: Ca avocat, ce le-ati reprosa procurorilor in cazul Patriciu?


Monica Macovei: Nu pot sa raspund ca avocat. Sunt ministru si nu pot sa reprosez magistratilor ceva. Pe langa independenta, le cer si responsabilitate. Daca au gresit, vor trebui sa plateasca. In Olanda, de exemplu, ministrul justitiei da directive referitoare la pedepse, care nu sunt obligatorii, dar pe care toti judecatorii le respecta. La noi, daca as face asta, s-ar isca o intreaga paranoia ca le tai independenta. Trebuie sa existe o anumita previzibilitate, care inseamna respectarea unor reguli de catre toti. Oamenii trebuie sa stie la ce sa se astepte de la justitie. Nu se pot duce in justitie ca la cazinou, castigi sau pierzi in functie de noroc.

Capital: Aici poti sa castigi sau s pierzi in functie de spaga pe care o dai.


Monica Macovei: Exista si astfel de situatii, nu le contest. Am spus ca exista cazuri de coruptie in justitie, dar nu toti sunt corupti.

Capital: Ati afirmat ca exista cazuri de coruptie chiar si la Curtea Suprema si ca stiti sumele care se dau pentru a obtine o sentinta.


Monica Macovei: Mie mi s-au spus sume de la multe instante. Eu nu am cum sa-i anchetez. Pot sa trimit informatia la DNA, dar cu o informatie generala nu se face nimic. Pentru mine graitoare este perceptia populatiei, cat de mediatizate sunt aceste cazuri si cum politicienii ataca justitia, toti spun ca e comanda politica…Nu e o comanda politica.

Capital: Totusi, majoritatea celor anchetati sunt din opozitie.


Monica Macovei: Avem de la PSD, de la liberali, de la PC…, procurorii nu lucreaza pe culori politice. Acuma, nu era sa stea cu dosarele astea pana cand aparea si unul de la PD.

Capital: Cat credeti ca mai rezistati in aceasta functie?


Monica Macovei: Nu va raspund la aceasta intrebare.

Trebuie sa existe o anumita previzibilitate, care inseamna respectarea unor reguli de catre toti.


Monica Macovei,

ministrul Justitiei