Monica Macovei, fost ministru al Justiției, a fost trimisă în judecată în dosarul accidentului care a avut loc în urmă cu un an. În urma acestuia, un motociclist a ajuns în spital.
Monica Macovei nu mai susține că accidentul a fost provocat din vina motociclistului
Monica Macovei a fost implicată în urmă cu un an într-un accident cu mașina în Mangalia. Fostul ministru a intrat pe contrasens și a lovit din plin un motociclist. Acesta a ajuns la spital.
În august 2023 fostul ministru a fost în mod oficial declarat inculpat în dosarul accidentului. Macovei a fost informată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța că procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale.
Macovei este trimisă în judecată vătămare corporală din culpă de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Deși fostul ministru a susținut încă de la început că accidentul a avut loc din culpa motociclistului, recent ea și-a schimbat opinia. Monica Macovei a trimis o solicitare oficială pentru a revizui cazul, dar procurorii de caz se opun acestui demers.
Un acord în această direcție ar însemna că victima accidentului s-ar putea judeca în civil cu Monica Macovei, pentru a primi daunele.
„Este facultatea fiecărui inculpat sa inițieze un proces de recunoaștere a vinovăției. Dacă atât inculpatul, cat si organul de urmărire penală sunt de acord la condițiile impuse, la modalitatea de executare a pedepsei si limitele acesteia, bineînțeles că se va ușura cumva toată etapa judiciară. (…)
Este o modalitate procesuală mult mai rapidă ca să se ajungă la finalitatea procesului, si beneficiata atât pentru inculpat, cat poate si pentru organele de urmărire penală, în cazul în care converg ambele interese”, a explicat avocatul Alexandru Turiga, pentru Realitatea PLUS.
Avocatul Alexandru Turiga a explicat procedura juridică
Avocatul explică faptul că, din punct de vedere procedural, după trimiterea în judecată, instanța devine investită cu judecarea cauzei. În această etapă, se emite rechizitoriul, iar apoi urmează etapa camerei preliminare. În cadrul camerei preliminare, se discută legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală.
„Dacă se va constata că sunt legale toate, se va da o încheiere pe care o poate atacata la Instanta superioara, iar dacă acolo este respinsa contestația se va începe judecata cauzei in fond”, a mai spus avocatul.
Durata procesului depinde în mare măsură de „atitudinea procesuală a inculpatului”, conform declarației avocatului. Dacă inculpatul recunoaște acuzațiile, procesul ar putea dura în jur de 6 luni, 8 luni sau chiar 1 an până la obținerea unei soluții definitive. Este important de menționat că această estimare se aplică în absența atacării deciziei instanței.