Monica Pop recomandă controlul oftalmologic periodic, indiferent de vârstă

„Aveți grijă de ochii dumneavoastră!!!”, este avertismentului medicului oftalmolog Monica Pop. Potrivit ei, nu trebuie să așteptăm să ne slăbească vederea. De multe ori, este prea târziu.

Orice om, indiferent de vârsta sa și indiferent cât ar părea de sănătos, trebuie să meargă periodic la medicul oftalmolog. Copiii cu vârsta cuprinsă între 3-4 ani trebuie să meargă obligatoriu la un control oftalmologic.

Adulții de peste 40 de ani, trebuie să meargă obligatoriu la un consult oftalmologic ANUAL pentru că există boli asimptomatice care, nedepistate și netratate la timp, duc la orbire. De exemplu: glaucomul și retinopatia diabetică.

La policlinicile și cabinetele de stat (care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate), controlul oftalmologic este gratuit pentru copii, pensionari și adulții care au asigurare de sănătate.

„Spun de atâtia ani ca ORICE OM, COPIL SAU ADULT, oricât ar parea de sanatos, (chiar daca PARE a vedea f bine) sa fie dus ( să meargă) la medicul oftalmolog obligatoriu, periodic, la anumite vârste, foarte bine si corect stabilite!!! COPIII, obligatoriu la virsta de 3-4 pt ca, daca există un un deficit (ambliopie), reeducarea vederii e posibilă doar pina la vârsta de 6 (sase ani).

Nedus la timp, poate ramâne cu handicap vizual definitiv. Iar ca adolescent si adult, nemaiputând face meseria dorită (armată, politie, transporturi, permis de conducere), isi vor blama parintii pt ca nu i-au dus la timp. Au dreptate, neglijenta si iresponsabilitatea f multor parinti are consecinte f serioase si definitive!!!

ADULTII, chiar dacă nu au niciun fel de simptome , sa mearga obligatoriu la un consult oftalmologic ANUAL după vârsta de 40 de ani pt ca exista boli asimptomatice care, nedepistate si netratate la timp, dau pierderea ireversibilă a vederii ( orbire), cum ar fi, spre exemplu,glaucomul, retinopatia diabetică si nu numai Pierderea vederii prin glaucom nu se mai poate recupera prin nicio metoda, nici cu medicatie, nici cu vreun tip de operatie!”, a scris Monica Pop pe contul ei de Facebook.

Bolile de ochi se moștenesc

Potrivit spuselor sale, bolile de ochi se moștenesc. Precum: glaucomul de orice tip, retinoblastomul (formă gravă de cancer ocular la copii), viciile de refracție, afecțiunile retinei, cataracta congenitală, degenerescențele maculare de tip Stargardt, retinopia pigmentară, degenerescențele corneene și ptoza palpebrală.

Există cazuri în care toți membrii familiei au aceeași boală. Din acest motiv, cei cu afecțiuni oftalmologice severe ar trebui să devină părinți, numai după un sfat genetic pentru a afla probabilitatea moștenirii acestor boli grave.

„Cred ca nimeni nu doreste sa aiba copii nevazatori si nici ei nu vor sa fie condamnati la lipsa vederii! Am avut pacienti cu mari probleme de vedere, mostenite de la parinti, care nu i-au iertat pt ca i-au adus pe lume, stiind ca ei au boli oftalmologice grave si neintrebând specialistii despre probabilitatea de a mosteni aceleasi afectiuni!

Deci, CONSULT LA TIMP chiar daca vi se pare ca e totul bine. Din pacate, de multe ori NU E!

AVETI MARE GRIJA DE VEDEREA DVS!!! GRIJA FOARTE MARE SI LA DIABETICI! RETINOPATIA DIABETICA E O AFECTARE F GRAVĂ SI CU PUTINE SANSE. CONSULT OFTALMOLOGIC LA 3 LUNI, chiar daca vi se pare ca nu e ( sau nu aveti incă) nimic!

RETINOPATIA DIABETICA E GRAVA SI NEGLIJENTA PREZENTARII LA CONSULT LA TIMP DUCE LA PIERDEREA VEDERII!!! REPET, LA policlinici si cabinete in contract cu Casa de Asigurari ( cele mai multe, ) E •GRATUIT• PT ASIGURATI! ( copii, asigurati, pensionari)”, a adăugat medicul oftalmolog.