Dividendele oferite de companii sunt și anul acesta foarte importante, în condițiile în care dobânzile bancare sunt în mare majoritate real-negative, iar evoluția cotațiilor de la Bursa de Valori București (BVB) nu este favorabilă speculațiilor. Participarea la profitul pe care companiile îl obțin în anul anterior este, astfel, una dintre cele mai bune metode de a crește randamentul investițiilor.

Printre cele mai bune profituri din dividende, de anul acesta, se găsesc cele ale companiilor controlate de stat. Pe de o parte, situația se explică prin numărul redus de titluri listate la BVB, cele mai importante fiind cele listate de statul român, iar pe de altă parte aceste companii sunt obligate să ofere un anumit procent din profit sub formă de dividende (o condiție impusă de multe ori prin proiectul de ofertă publică, menit a face acțiunea mai atractivă).

Așa se explică și faptul că statul român este investitorul care încasează cele mai multe dividende de la societățile listate la BVB. În total, din sumele cunoscute până acum, statul român va primi 1,57 miliarde lei de la companii precum Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica și OMV Petrom (unde statul nu mai are pachetul majoritar, ci doar un pachet de 20,6% din acțiuni). La care se adaugă și dividendele primite de la companii care nu sunt listate, precum Loteria Română, de la care va încasa aproape 120 milioane lei în acest an, conform bugetului aprobat pentru anul în curs. Transelectrica este una dintre companiile care au majorat substanțial dividendele de anul acesta. Cu un total de 163,3 milioane lei, adică 2,28 lei pe acțiune, dividendul este de cinci ori mai mare decât cel de anul trecut. Profitul net realizat s-a ridicat la 201 milioane lei, din care 81% se vor distribui sub formă de dividende. Randamentul acțiunii, raportat la prețul din momentul anunțării dividendului, se ridică la 14%, iar cel mai mare beneficiar al câștigului este statul, care deține un pachet de 58,6% din acțiuni.

Romgaz Mediaș este una dintre companiile care oferă cele mai multe dividende, cu un total de 990,6 milioane lei, însă suma este mai mică cu 7% decât cea de anul trecut. Dividendul brut este de 2,57 lei pe acțiune, ceea ce înseamnă un randament de 7,7% pe acțiune, dar să nu uităm că prețul unui titlu SNG de la momentul dividendului este mai mic cu câteva procente decât cel de la începutul anului. Dacă cotația ar fi urcat, așa cum se așteptau diferiți analiști sau oficiali în momentul listării, randamentul pe acțiune ar fi fost mult mai redus. Cifra de afaceri a companiei a fost, anul trecut, de 3,89 miliarde lei, în urcare cu 1,5% față de 2012, iar capitalizarea la zi se ridică la 13,1miliarde lei. Statul român deține în continuare 70% din acțiuni.

Nici Transgaz nu are cu ce se lăuda anul acesta, valoarea dividendelor propuse fiind cu 17% sub cea de anul trecut. Adică 207 milioane lei, reprezentând 17,5 lei pe acțiune, cu un randament de aproximativ 9%. Diminuarea participării la profit vine ca urmare a reducerii procentajului oferit acționarilor, o scădere de la 76% anul trecut, la un profit net realizat de 329 milioane lei, până la 60% anul acesta, dintr-un profit net de 334,5 milioane lei. Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 1,51 miliarde lei anul trecut, în urcare cu 10% față de 2012, iar capitalizarea la zi este de 2,4 miliarde lei. Anunțul referitor la dividende a majorat cotația TGN cu peste 10%, semn că investitorii apreciază suma ce urmează a fi distribuită acționarilor.  Nuclearelectrica „sărbătorește“ primul an de dividende bursiere printr-o sumă ce reprezintă 81% din profitul net anunțat, respectiv 341 milioane lei. Valoarea profitului a însumat 417,4 milioane lei, mult peste cel de anul trecut, de doar 24,2 milioane lei. De altfel, și valoarea dividendelor este de zece ori mai mare decât cea de anul trecut. Partea leului din câștig ajunge la statul român, care deține 81,27% din acțiunile companiei. Veniturile totale ale Nuclearelectrica de anul trecut se ridică la 2,05 miliarde lei, în urcare de la 1,68 miliarde lei în 2012. Capitalizarea la zi este de 2,65 miliarde lei, însă cotația SNN rămâne mult sub prețul de listare sau cel de la începutul anului, de peste 11 lei de titlu. În prezent, cotația SNN este de circa 9,3 lei.

OMV Petrom, profit-record

Campioana dividendelor este OMV Petrom, cea mai mare companie din România, care a reușit, anul trecut, vânzări de 24,8 miliarde lei, cu 8% mai reduse decât în 2012. Profitul net atribuibil acționarilor a urcat însă cu 13%, până la 4,87 miliarde lei, depășind pentru prima oară în istorie un miliard de euro. În aceste condiții, compania deținută în proporție de 51% de statul austriac prin grupul OMV a decis majorarea cu 10% a dividendelor, până la un total de 1,74 miliarde lei, o treime din profit.

Dividendul brut pe acțiune este de 0,0308 lei, reprezentând un randament de circa 7%, iar statul român va primi o sumă considerabilă, având în vedere că deține în continuare un pachet de acțiuni de 20,6% la Petrom. La fel și Fondul Proprietatea, care are un pachet de 18,99%, dar din care a anunțat că va scoate la vânzare mai multe titluri. Capitalizarea companiei este de 25,5 miliarde lei, în scădere față de sfârșitul anului trecut, când cotația se situa la circa 0,47 lei pe acțiune, iar în prezent a coborât până la 0,45 lei.

Au dispărut SIF-urile

Dividende importante vin și de la alte companii, chiar dacă nu este vorba de distribuire de cash, ci de majorare a capitalului social prin emitere de noi acțiuni. Un exemplu în acest sens este Banca Transilvania, care intenționează să își majoreze capitalul cu 352,7 milioane lei, sumă provenită din profitul net de anul trecut, iar acțiunile să fie ditribuite acționarilor. Banca Transilvania este una dintre puținele titluri care au rămas pe un trend ascendent și în acest an, capitalizarea din prezent fiind de aproape patru miliarde lei.

O modificare importantă în acest an este absența SIF-urilor și a Fondului Proprietatea din lista companiilor care oferă dividende mari. Societățile financiare trec printr-o perioadă de schimbări importante, cum ar fi posibilitatea, recent obținută, de a putea cumpăra acțiuni între ele, și urmează să se mai ia decizii asemănătoare în Parlament. Oricum, investitorii interesați de dividende încă mai au timp, cam până la mijlocul lunii viitoare, pentru a achiziționa titluri ale societăților care oferă dividende importante.

La o privire de ansamblu asupra principalelor companii românești, aspectul esențial este că majoritatea vor putea distribui sume generoase către acționari sub formă de dividende. Georgiana Androne, analist financiar la Tradeville

 

1,74 miliarde lei este suma pe care OMV Petrom o va împărți acționarilor, cu 10% mai mult decât dividendele date anul trecut

990 milioane lei va da Romgaz acționarilor, cel mai mult dintre societățilede stat, însă cifra este cu 7% mai mică decât cea de anul trecut