Statul nu va mai infiinta o societate de asigurare asa cum prevedea proiectul initial, ci o companie de reasigurare. Modificarea este importanta si schimba complet sistemul de protectie a populatiei impotriva riscurilor catastrofice, gandit pana acum, de Guvern. In noua forma a legii, detinatorii de locuinte vor fi in continuare obligati sa-si asigure casele impotriva riscurilor de cutremur, inundatie si alunecari de teren, nu insa la compania de stat, ci la una din firmele private, autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). A fost scos din proiect riscul de incendiu, considerat risc comercial, si nu catastrofic. Dupa deducerea cheltuielilor de administrare, firmele private vor varsa banii reprezentand plata primelor pentru riscurile de cutremur si inundatii catre compania de reasigurare al carei actionar majoritar va ramane CEC. La randul ei, compania de stat va exporta riscul (contra unor prime de reasigurare) catre mai multe companii de pe piata externa de reasigurari, procedeu numit in limbajul asigurarilor retrocesiune.
In cazul producerii unei daune majore de tip catastrofic, despagubirile se vor acorda in ordine inversa platii primelor. Reasiguratorii straini vor plati contravaloarea daunelor firmei romanesti de reasigurare, iar aceasta va onora contractele de asigurare ale detinatorilor de locuinte prin intermediul firmelor private care au incheiat direct politele cu acestia.
Intregul mecanism poarta denumirea de pool (asociatie de asiguratori) si este aplicat in prezent in Romania doar la asigurarea centralei nucleare de la Cernavoda cu mentiunea ca firmele romanesti care colecteaza primele le cedeaza direct in reasigurare pe piata externa, si nu prin intermediul statului.
Revenind la asigurarea locuintelor, aplicand cotatia de prima de 0,20-0,30% din valoarea locuintei, Guvernul mizeaza pe o prima medie de 20-25 USD (plus diverse comisioane), ceea ce ar permite plata catre reasiguratorii externi a unei prime de 50- 60 milioane USD anual, bani cu care s-ar putea cumpara o protectie de circa 4-5 miliarde USD. Calculul este deocamdata insa pur estimativ si se bazeaza pe un procentaj al incasarilor de circa 60% din totalul fondului de locuinte aflat in proprietate privata.
Banca Mondiala a convins Guvernul sa schimbe legea
In ce priveste valoarea maxima a despagubirilor pentru o locuinta, ca si in vechiul proiect, aceasta a ramas la 15.000 euro. Peste aceasta suma se poate incheia o asigurare suplimentara la una din firmele private.
Schimbarea de optica a Guvernului intervine dupa ce, la sfarsitul lunii trecute, Banca Mondiala a trimis ministrilor de finante, administratiei publice, muncii, transporturilor si locuintei un raport care contine punctul de vedere al organismului international fata de proiectul Guvernului. Pornind de la experienta participarii la constituirea sistemelor de protectie in alte tari, Banca Mondiala a propus de asemenea Guvernului roman solutii concrete, una din acestea fiind constituirea unui pool de asigurari dupa modelul turcesc.