Monsson a pus în funcțiune cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice în baterii din România

Monsson a pus în funcțiune cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice în baterii din România. Această capacitate face parte din primul proiect hibrid fotovoltaic-eolian-baterii instalat în cadrul unui parc eolian operațional de 50 MW.

Un eveniment de amploare a avut loc la inaugurarea acestei capacități excepționale, adunând oameni influenți din sfera guvernamentală, afacerilor și expertiza tehnologică. Printre personalitățile care au subliniat importanța acestei inovații și au pledat pentru dezvoltarea capacităților de baterii s-au numărat:

  • Alexandra Bocșe – Consilier de stat la Administrația prezidențială;
  • Alina Jalea – Consilier de Stat la Cancelaria primului Ministru;
  • Mihai Lupu – președintele Consiliului Județean Constanța;
  • Mihai Soare – Primarul Comunei Siliștea;
  • Gabriel Andronache – Vicepreședinte ANRE;
  • Virgiliu Ivan – Director UNO-DEN Transelectrica;
  • Therese Hyden – Ambasadoarea Suediei în România;
  • Răzvan Nicolescu – membru în boardul European Institute for Innovation and Technology;
  • Corina Popescu – Senior Specialist în Energie.

Unitatea de stocare de 24 MWh, echivalentul a 6MW pentru o durată de 4 ore, reprezintă un proiect revoluționar dezvoltat de Monsson, cu un design inovator aflat în proces de brevetare. Aceasta utilizează baterii produse în România și reprezintă prima etapă dintr-un ambțios plan de extindere până la o capacitate totală de 216 MWh, ce va fi implementată în decursul anului în aceeași locație.

Tehnologia adoptată este modulară și adaptabilă pentru soluții de stocare de mari capacități, fiind dotată cu cele mai avansate sisteme de monitorizare și securitate. Echipa Monsson a dezvoltat un software de monitorizare și control multifuncțional, aplicabil atât pentru sistemul de stocare, cât și pentru activitățile de trading de energie.

Controlul proiectului hibrid este complet automatizat și se realizează la distanță

Bateriile folosite sunt produse de compania autohtonă Prime Batteries Technology, iar unitatea de stocare va fi alimentată de energie produsă de Parcul Eolian existent de 50MW, de Parcul Fotovoltaic Gălbiori 2 în construcție cu o capacitate de 35MW și de rețeaua națională în perioadele fără producție eoliană sau solară.

Controlul proiectului hibrid este complet automatizat și se realizează la distanță, fără necesitatea intervenției umane locale, funcționând într-un sistem integrat prin software-ul proprietar dezvoltat de Monsson.

„Investiția este realizată din surse proprii și a fost inițiată cu scopul de a reduce volatilitatea producției de energie regenerabilă din portofoliul propriu, dar și ca ajutor pentru echilibrarea SEN. Astfel, unitatea de stocare va ajuta în final la creșterea gradului de penetrare a energiilor regenerabile în România și la reducerea costurilor cu energia pentru consumatorii finali.

De asemenea, aceasta va testa funcționalitatea bateriei pentru a demonstra beneficiile imediate ale instalațiilor de stocare atașate surselor de producere a energiei regenerabile. Dorim să promovăm astfel de soluții atât în România, cât și peste tot în Europa” a spus Sebastian Enache, membru în board-ul Monsson.

Sebastian Enache
Sebastian Enache (SURSA FOTO: www.monsson.eu)

„La un an de la vizita pe care am făcut-o cu președintele Klaus Iohannis la RENEWACAD, mă bucur că avem oportunitatea să inaugurăm cu specialiști din domeniul energetic acest proiect. Faptul că schimbările climatice sunt reale nu mai este un secret pentru nimeni și limitarea prin orice măsuri a acestora este și o prioritate a Administrației Prezidențiale. Ne uităm spre regenerabile în acest sens, iar integrarea regenerabilelor în sistem are nevoie și de stocare.

Prin urmare, proiectul vostru hibrid deschide calea și către alte proiecte. Felicitări pentru elementele de inovație românească din spatele proiectului, inovație care este absolut necesară“, a declarat cu ocazia inaugurării proiectului Alexandra Bocșe – Consilier de stat la Administrația prezidențială.

Alexandra Bocșe
Alexandra Bocșe (SURSA FOTO: www.monsson.eu)

„Este esențial ca tranziția spre energie regenerabilă să fie realizată într-un mod sustenabil. Intermitența reprezintă o problemă care trebuie adresată și rezolvată, pe cât posibil, la sursa care o generează. Aici, Prime și-a asumat încă din anul 2016 rolul de furnizor de soluții.

În piață, suntem identificați ca producător de baterii, însă business-ul nostru principal este furnizarea de soluții de stocare în baterii litiu-ion. Aici am găsit o sinergie cu Monsson, deoarece experiența lor în industria energiei regenerabile a condus la proiecte precum cel din parcul Mireasa”, a explicat Vicențiu Ciobanu, directorul general al Prime Batteries Technology.

Vicențiu Ciobanu
Vicențiu Ciobanu (SURSA FOTO: www.monsson.eu)

„Țin să vă felicit că ați realizat ceva ce ne dorim de foarte mult timp. De ce este bună stocarea? De ce inclusiv băncile ar trebui să fie mult mai prietenoase cu această sursă? Stocarea reprezintă și consum, și producție în același timp și trebuie tratată și reglementată ca atare și, de ce nu, prioritizată.

Dacă ne uităm în trecut și vedem angajamentele pe care ni le-am asumat în fața organismelor europene de a elimina cărbunele, observăm că avem nevoie de energie în bandă, și stocarea este soluția”, a spus la rândul său Gabriel Andronache – Vicepreședinte al ANRE, în cadrul evenimentului de inaugurare.

Gabriel Andronache
Gabriel Andronache (SURSA FOTO: www.monsson.eu)

„Vreau să felicit echipa Monsson și Prime, pentru că este o realizare românească și astfel de soluții trebuie sprijinite de noi toți ca români. Uitați-vă ce se întâmplă în piață! Pe timpul zilei, la prânz, când avem soare și prosumatori, cât și producție din energie fotovoltaică, avem un preț de 0 lei / MWh. Soluțiile de stocare sunt binevenite.

Dacă în ultimii 2 ani am făcut cu toții eforturi să urnim producerea de energie electrică în România, trebuie cu toții să ne unim forțele să atragem și consumatori. În Dobrogea, avem o putere instalată de 3280 MW în condițiile în care consumul este de doar 300 MW. Susțin ca alături de instalații de stocare, să atragem consumatori care să ajute sistemul”, a adăugat Virgiliu Ivan – Director UNO-DEN din cadrul Transelectrica.

Virgiliu Ivan
Virgiliu Ivan (SURSA FOTO: www.monsson.eu)

„Felicitări pentru acest proiect românesc! Este un proiect 95% românesc care dovedește că această tranziție justă la care România s-a angajat se poate întâmpla. Este primul pas în care vedem că se poate produce energie în bandă și din surse regenerabile.

Ce cred că trebuie menționat este faptul că am adus și consum prin unitatea de stocare. Felicitări și celor de la Prime că au investit și au crezut în această tehnologie și au făcut o fabrică de baterii.

În sistemul energetic trebuie să avem echilibru, iar soluțiile de stocare sunt o modalitate de realizare a echilibrării și din surse regenerabile. Iată că românii rămân fanion pe harta europeană la ceea ce înseamnă sectorul energiei” a detaliat Corina Popescu, senior specialist în energie.

Corina Popescu
Corina Popescu (SURSA FOTO: www.monsson.eu)

Despre Monsson

De-a lungul a peste 17 ani de activitate în domeniul energiei regenerabile din România, Monsson a consolidat poziția de lider, furnizând energie electrică exclusiv din surse regenerabile. Cu un portofoliu impresionant ce cuprinde peste 5GW în proiecte eoliene și fotovoltaice, compania oferă servicii integrate de la proiectare, dezvoltare și construcție până la operarea eficientă a centralelor electrice verzi.

Monsson nu se limitează doar la producția de energie. Compania se distinge și prin construcția și operarea soluțiilor avansate de stocare a energiei în baterii, oferind astfel o gamă completă de servicii la cheie în domeniul energiei regenerabile.

Despre Prime Batteries Technology

Prime Batteries se afirmă ca lider pe piața locală în producția de baterii de Li-Ion destinate stocării energiei electrice. Cu o capacitate impresionantă de producție de 2.3GWh/an, compania operează o unitate de producție integrată vertical în București, acoperind întregul proces de fabricație, inclusiv producția celulelor Li-Ion.

În anul 2023, Prime Batteries a implementat cu succes peste 65MWh de soluții de stocare a energiei în România, cu o orientare majoritară către aplicații ce utilizează surse de energie regenerabilă.