Capitala Argentinei, devastată de animale sălbatice! Situația a creat controverse uriașe între iubitorii de animale și cei prejudiciați de invazie.
Mai mult decât atât, unii argentinieni consideră că este o răzbunare a naturii la adresa celor înstăriți.
Capitala Argentinei, devastată de animale sălbatice! Cartier exclusivist, pe traseul invaziei
Sute de capibara – o specie de rozător amfibiu de mari dimensiuni – au invadat o suburbie înstărită din Buenos Aires, devastând grădini şi provocând accidente rutiere, potrivit relatărilor din presa argentiniană, informează DPA.
Capibara este o specie înrudită cu porcuşorul de Guineea, exemplarele sale fiind însă de două ori mai mari decât castorii şi sunt considerate cele mai mari rozătoare de pe Terra.
Aceste mamifere semiacvatice trăiesc în zone umede – aşa cum este cartierul exclusivist Nordelta, situat la nord de Buenos Aires, pe malul fluviului Parana.
Rezidenţii spun că populaţia de capibara a crescut excesiv în ultima perioadă. Întrucât nu mai reuşesc să găsească suficientă hrană în zonele verzi de pe domeniul public, aceste animale au început să invadeze grădinile localnicilor.
″După părerea mea, capibara sunt minunaţi, când am văzut unul pentru prima dată, am fost foarte fericit″, a declarat Gustavo Iglesias pentru publicaţia La Nacion.
″Problema este că se înmulţesc necontrolat, întrucât nu au prădători naturali aici″, a mai spus el.
Polemică publică în Argentina
Problema exemplarelor de capibara – specie denumită ″carpinacho″ în Argentina – a stârnit o polemică publică.
Comentatorii de stânga consideră că fenomenul intruziunii exemplarelor de capibara este o campanie de răzbunare a naturii împotriva oamenilor înstăriţi.
″De asta au parte″, a declarat recent pentru un post de radio local ministrul Securităţii, Sabina Frederic.
Juan Grabois, un popular activist social, a scris pe Twitter un mesaj de susţinere a rozătoarelor: ″Susţin carpinacho, mereu până la victorie″.
Agenţia de mediu a provinciei Buenos Aires a solicitat consiliului local să prezinte un plan de acţiuni.
″Nu vrem să exterminăm populaţia de capibara, dar vrem să restabilim un echilibru în care nimeni nu trebuie să se teamă pentru siguranţa sa″, au scris rezidenţii locali într-un comunicat.